От полунощ на 30 декември до 1 март всички пътници на борда на самолетите на един от водещите не само национални, но и световни авиопревозвачи - Turkish Airlines (Турските авиолинии) - ще трябда да представят отрицателен PCR тест за коронавирус преди пътуването. Тестът трябва да е направен не повече от 72 часа преди полета. Решението е част от противоепидемичните мерки, които взима Турция срещу разпространението на COVID-19.

Това съобщиха днес от авиокомпанията официално. Разпоредбата важи не само за пътниците, които пристигат в Турция, но и за транзитните пътнищи. За времето, в което е направен тестът, ще се взима предвид местното време на изходната дестинация. Мярката не важи само за деца под 6-годишна възраст.

"Безопасността както на пасажерите, така и на екипажа на Turkish Airlines е основен приоритет на авиокомпанията, затова от началото на пандемията превозвачът взема всички необходими мерки, за да осигури безпроблемното пътуване на своите клиенти. Самолетите на авиокомпанията преминават през цялостна дезинфекция и почистване след всеки полет, следвайки препоръките на националните и международните авиационни власти. Допълнително, Turkish Airlines предоставя на всички пътници безплатни комплекти с продукти за лична хигиена, включително задължителните на борда маски, а въздухът в самолета се пречиства постоянно с висококачествени филтри за твърди частици (HEPA).", заявяват от авиокомпанията. 

Това е първият международен авиопревозвач, който налага подобна мярка. През ноември германската компания "Луфтханза" обяви, че започва пробен проект за тестване на пасажерите, но с бърз тест срещу вируса преди качване на борда.