Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Toyota пуска на пазара в Япония първия автомобил с водороден двигател, съобщи ИТАР-ТАСС. Седанът, наречен Mirai (б.р., "бъдеще" на японски), ще се продава от 15 декември на цена от около $62 000. В Европа и САЩ колата ще може да се поръчва от средата на следващата година.

В Япония Toyota очаква да продаде около 400 водородни коли до края на годината. Подкрепа за продажбата е и правителствената субсидия от $17 000, които се възстановяват на купувачите.

Автомобилът не отделя вредни емисии, като от ауспуха му излиза само водна пара. Неговият резервоар му дава капацитет от 650 километра и се пълни за 3 минути. Цената на горивото за 100 километра е около 1000 йени ($9).

Автомобилът на практика е мини електроцентрала. Неговите горивни клетки преобразуват водорода в електрическа енергия, която се съхранява в батерии. Които от своя страна задвижват електродвигателя му. Автомобилът има и изход за електричество - неговият собственик може да го включи към дома си, за да подпомага енергийната консумация с евтин ток.

Мощността на двигателя на Mirai е 153 к.с., като развива от нула до 100 км/час за около 9 секунди. Тежи около два тона, но заради монтираните в пода батерии има нисък център на тежестта и се движи в завоите "като по релси".

През следващата година и Honda ще лансира водороден автомобил.  

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.