Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Къде са всички? Това пита Енрико Ферми през 1950 г. в разговор с група колеги - астрофизици. "Всички" в случая са извънземните цивилизации, тъй като изчисления с много големи числа сочат, че вероятността да не се е развил живот някъде в Млечния път е миниатюрна.

Въпреки това досега нямаме никакви доказателства за извънземен живот. Това противоречие се нарича Парадоксът на Ферми.

Пряко свързано с него е уравнението на Франк Дрейк от 1961 г., което прави по-прецизни сметки за шанса да има разумни извънземни цивилизации. Учени от Калифорнийския технологичен институт и НАСА са разработили нова версия на алгоритъма.

Освен че взема предвид и по-новите данни за екзопланети (външни на нашата Слънчева система), които биха могли да поддържат живот и са в идеална позиция за целта спрямо своето слънце, учените са добавили във формулата и вероятността цивилизациите в галактиката ни да са съществували в миналото, но повечето да са се самоунищожили.

Много животински видове, включително и човешкият, показват склонност да се самоунищожават в развитието си. Същото показват и старите човешки цивилизации преди модерната.

Според изчисленията това се е случило и с мнозинството извънземни цивилизации, въпреки че множество може да са съществували в последните 8 милиарда години.

Статията обаче все още е преди публикация - и влиза в конфликт с друга популярна теория, тази на зоологическата градина - че човечеството просто не е готово за среща с външна цивилизация и извънземните ни чакат да порастнем по галактическите стандарти.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.