Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако сигнал от извънземна цивилизация достигне до Земята, те най-вероятно вече са отдавна мъртви. Това е установил физикът Клаудио Грималди и неговите колеги, които са се заели да сметнат колко от галактиката ни е пълна със сигнали от извънземни в даден момент, съобщава ScienceNews.org.

Това е своего рода допълнение на известното Уравнение на Дрейк от 1961 г., което изчислява колко цивилизации в Млечния път имат технология за излъчване на радиосигнал. Самият проф. Франк Дрейк е част от екипа учени.

При подобни изчисления винаги са нужни предварителни презумпции - например, че технологичните цивилизации се раждат и умират с едно и също темпо. Когато една подобна цивилизация, успяла да прати сигнал в Космоса, умре, той продължава да пътува в пространството. Част от нашата галактика вероятно е пълна с такива сигнали.

Ако една цивилизация е издържала по-малко от 100 000 години - времето, за което светлината минава от единия край на галатиката до други, то шансът цивилизацията, която чуем на Земята, все още да съществува, е изключително малък.

Хората излъчват радиосигнали от едва 80 години например. Те досега са покрили едва 0,001% от галактиката ни.

Според изчисленията на учените средният брой сигнали, които минават през Земята в даден момент, би трябвало да е равен на броя на цивилизациите, които излъчват в момента - дори и тези, които чуваме, да са различни от тези, които излъчват. Защо обаче досега не сме засекли подобни излъчвания? Грималди пише труд по въпроса.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.