Отлагането на преговорите между Северна Македония и ЕС беше грешка на самия ЕС - това е заявил външният министър на страната Буяр Османи пред парламента на западната ни съседка, съобщи БТА. 

Османи е представил годишен доклад пред комисията по външна политика. Той изтъква, че въпреки отложените преговори за бъдещо членство в ЕС, 2020 г. е  била най-успешна за Република Северна Македония във външнополитически план. Припомняме, че причина за отлагане на преговорите е отказът на България да одобри преговорната рамка за Северна Македония и наложеното вето.

Още в началото на 2021 г. ще се състои среща с българските власти за по-добро сътрудничество в областите на образованието, транспорта, екологията. През цялата следваща година ще има най-малко пет срещи на комисията по историческите въпроси, посочва външният министър на Северна Македония в годишния си доклад.

Това е първият случай, в който министър на външните работи или на европейската интеграция на Северна Македония се появява пред депутатите, за да отговаря на въпроси за блокирането на европейската интеграция на страната. По-рано пред външната парламентарна комисия бе повикан да се яви и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров, който не дойде на заседанието.

Буяр Османи даде положителна оценка на изминаващата година за страната, посочвайки членството в НАТО.