Първите партиди от ваксината на "Пфайзер-Бионтех", предназначени за държави от ЕС, потеглиха тази сутрин от белгийския завод в Пурс, където бяха произведени, след като в понеделник европейските власти дадоха зелена светлина за това, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Три хладилни камиона напуснаха между 9 и 10 часа сутринта промишления обект на американския фармацевтичен гигант "Пфайзер" в Североизточна Белгия.

Операцията, в която бяха използвани логистичните ресурси на белгийската компания за превоз на товари H. Essers, се проведе под засилено полицейско наблюдение. По две превозни средства на полицията съпровождаха всеки камион, след като бъдеше натоварен, а медиите бяха държани на безопасно разстояние.

Камион чака пред товарна рампа на завода на "Пфайзер" в Пурс, Белгия. Снимка АП / БТА

Първите доставки от Пурс към Обединеното кралство бяха направени в началото на декември, след като британските здравни власти одобриха ваксината.

Днес и в Швейцария започна кампания по ваксиниране.

Пфайзер не даде подробности закъде пътуват автомобилите, но един от тях беше с полски регистрационен номер, съобщи АФП.

Европейската комисия обяви в понеделник, че разрешава разпространяването в ЕС на ваксината срещу Ковид-19 на "Пфайзер-Бионтех", броени асове, след като Европейската агенция по лекарствата разреши използването й.

По-рано ЕС беше обявил, че първото ваксиниране в общността ще започне между 27 и 29 декември във всички страни членки.

Във Франция висшият орган по здравеопазване трябва да се произнесе утре, в навечерието на Коледа, за тази ваксина, а първите инжекции с нея се очаква да бъдат направени в неделя.

Градчето, в което я правят в Европа

Пурс, малкото градче със 17 000 жители, разположено между белгийската столица Брюксел и Антверпен, се гордее, че се прочу като "спасител на света". Новата слава на малко известното досега селище, познато главно с производството на аспержи, е свързана с местните цехове на "Пфайзър", пише днес БТА.

По-рано тази седмица Европейската агенция по лекарствата даде одобрение ваксината срещу ковид на този производител да стане първата, достъпна в ЕС.

В Пурс се намират единствените засега цехове в Европа, където се произвежда тази ваксина.

Кметът на селището Кун ван ден Хювел казва, че благодарение на данъците, плащани от "Пфайзър" и останалите привлечени на място фирми, градчето успява да развива постоянно своята инфраструктура. Неговите съграждани са горди, че светът говори за Пурс и че оттук спасението от новата болест ще тръгне към много хора. До края на следващата година се очаква местните цехове да произведат 1,3 милиарда дози ваксина.

В Белгия производствени цехове имат също лабораториите на "Джонсън и Джонсън", "АстраЗенека", ЖеЕсКа, отбелязват местни медии. Тези производители също разработват ваксини срещу новата болест. От средата на миналия век производителите на лекарства постоянно разгръщат дейността си в Белгия заради благоприятния данъчен режим.

В следващите дни от Брюксел и Лиеж ще потеглят първите полети за разпределение на одобрената ваксина в ЕС. Медиите отчитат, че и двете летища разполагат с разрешения за обработка на товари с лекарства. Допълва се, че в Белгия работи една от малкото фабрики за производство на сух лед, който е необходим за съхранението и превоза на ваксината на "Пфайзър".