Дори и да мутира вирусът, нашата ваксина ще е ефективна. До две седмици Biontech ще има всички необходими данни, които да доказват това.

Това заяви откривателят на ваксината срещу COVID-19 Угур Шахин на онлайн пресконференция пред журналисти днес. В брифинга участва и представител на Клуб Z.

Според Шахин до края на лятото ще е възможно животът да се нормализира напълно и да не се налагат затваряния и карантини. В момента Шахин и колегите му работят усилено върху въпроса дали имунизацията предотвратява и асимптоматичното разпространение на вируса. До края на януари, началото на февруари учените ще дадат отговор на този най-важен към момента въпрос.

Ваксината вече се прилага в САЩ и Великобритания, а на 27 декември започва и ваксинацията в ЕС. До края на тази година ЕС ще получи 12,5 милиона дози от имунизиращия препарат. До края на 2022 ще има 1,3 милиарда дози. Сравнително дългото чакане за одобрение на ваксината в ЕС няма да попречи на производството й. Единственото, което се промени в първоначалните планове, е броят на доставените ваксини до края на 2020, но това ще се навакса, смята ученият.

„В крайна сметка бързото одобрение на ваксината е историческо постижение“, заяви Шахин.

Biontech е отговорила не само на всички въпроси на европейската служба за лекарствата ЕМА, но и на въпросите на всяка отделна държава.

„Това беше допълнително усилие и усложни доста работата ни, но е част от процедурата и ние искахме всичко да е максимално коректно“, зави ученият.

Той разясни подробно как действа ваксината и защо това я прави ефикасна срещу мутациите на вируса.

„Имаме твърде много механизми, които вирусът не може да избегне. Те са ефективни и срещу мутацията, засечена във Великобритания. Тествали сме около 20 различни варианта на вируса и ваксината е ефективна срещу всичките. Имунният отговор, който тя предизвиква, деактивира всички варианти на вируса. Сега тестваме експериментално и точно тази мутация от Великобритания, до две седмици всички данни ще са налице“, посочи Шахин.

Антигенът, който е използван във ваксината, се състои от 1270 аминокиселини. От тях дотук мутирали са само девет, тоест по-малко от един процент.

„Нашата ваксина вижда целия протеин и предизвиква мултиплен имунен отговор. По този начин имаме толкова много места за захващането му, че той няма как да се изплъзне. Но с това не искам да кажа, че новият вариант на вируса е безобиден“, обясни Шахин.

А и мРНК може да се адаптира към нови варианти на вируса бързо.

Шахин и съпругата му и съоткривателка на ваксината – Йозлем Тюреджи, не са се ваксинирали още.

„Засега е важно да се произвежда без прекъсвания обещаната доставка за ЕС. Но за нас е важно да ваксинираме не само себе си, а и всичките ни сътрудници в Biontech и ще го направим, като си произведем дозите извън планираните за ЕС, за да не прекъсваме веригата“, заяви изследователят.

В момента Biontech преговаря с евентуални партньори в Германия за разширяване на производствените си капацитети. Искаме да произведем обещаното за ЕС още в първата половина на годината, посочи той.

Ангела Меркел е разговаряла с Угур Шахин и Тюреджи за ваксината, като е проявила и чисто научно любопитство. Интересувала се като физик как точно функционира ваксина на базата на мРНК.

„Това беше много интересен разговор между учени“, коментира Шахин.