Председателката на Eвропейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън разговаряха по телефона за разногласията по въпроса за риболовната индустрия, които пречат на постигането на търговско споразумение между ЕС и Великобритания след "Брекзит", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Източници от ЕС заявиха, че блокът сега е склонен да приеме намаляване на стойността на улова си в британски води с до 25 процента за известен период от време, започващ от 2021 г.

Продължителността на този период, както и постигането на съгласие за това как ЕС би могъл да отвърне на Великобритания, в случай че тя му откаже достъп до риболовната си акватория после, са проблемните въпроси, по които двете страни не могат да се разберат девет дни преди страната да напусне единния европейски пазар и митническия съюз.

По-рано днес Блумбърг съобщи, че Европейският съюз е отхвърлил последното предложение на Великобритания за рибарството.

По-късно днес се очаква главният европейски преговарящ Мишел Барние да информира посланиците на 27-те за хода на преговорите.

Европейски представител съобщи, че след това Барние ще говори и пред групата за "Брекзит" в Европейския парламент. Представителят допълни, че намаляване на стойността на улова на ЕС в британски води с около 30 процента от 2021 година е прекалено много.

По-рано съюзът предложи намаление с 15-18 процента. Според информирани източници този обем е само парченце от пъзела наред с продължителността на преходния период след 31 декември.