Русия обвини опозиционния лидер Алексей Навални, че страда от мания за преследване. Това става ден след като "Белингкат" разпространи интервю на Навални - в ролята на руски агент, с нищо неподозиращия шпионин от Федералната служба за разследване (ФСБ) Константин Кудрявцев, участвал в операцията по отравянето на критика на Кремъл и последвалото прикриване на доказателствата.

Навални бе откаран по спешност в германска болница през август, след като му прилоша и изпадна в кома в самолет, пътуващ от Томск за Москва. По-късно по него бяха открити следи от новичок. Смята се, че тайно звено на ФСБ стои зад опита за покушение, макар че Русия твърдо отказва да признае да има нещо общо.

Вчера разговорът на Навални с Кудрявцев бе определен от официалните власти на Москва като фалшив.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че според него опозиционерът страда от дълбоки психологически травми.

"Можем да кажем, че пациентът (Навални) страда от тежка мания за преследване. Можем да добавим, че има и явни симптоми за мегаломания", заяви той на пресконференция, цитиран от Ройтерс.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш сподели в туитър, че Песков е бил принуден да импровизира и се подигра на опитите на Кремъл да изкриви фактите.

Тя посочи, че самият Путин наскоро е признал, че спецслужбите са държали опозиционера под око, което според нея не се вписва добре с предположението на Песков, че критикът страда от комплекс за преследване.