Настоящото положение в България нямаше да е по-различно, ако сега имахме служебно правителство. Това заяви пред Нова тв вицепрезидентът Илияна Йотова. Един от основните аргументи на кабинета да не подава оставка по време на протестите срещу него бе, че в кризата, предизвикана от коронавируса, трябва да има работещ кабинет и парламент.

"Нищо по-различно нямаше да бъде, ако сега имахме служебно правителство. В България тази криза не се управлява, а вървим след вируса. Това беше оправдано донякъде в първата вълна през пролетта, защото беше нещо ново и неизвестно.

В началото имаше сериозна паника и се опипваше как да се тръгне и се взеха доста смели решения, но към днешна дата нямаме никакви оправдания. Кризата не се управлява в България. Тя не се управлява нито по отношение на здравните мерки, нито на социални, икономически и финансови мерки", заяви Йотова.

И допълни:

"Категорично не съм съгласна с твърдението, че президентът е мълчал. Той през цялото време беше упрекван за това, че говори неща по отношение на кризата. От самото начало президентът обясняваше, че в тази криза трябва да има последователни стъпки и национална програма, по която да се управлява тази криза. Имаше един период, в който имаше по четири взаимно изключващи се заповеди.

Този експеримент беше на гърба на българските граждани. Сега експериментите се правят на гърба на лекарите и здравната система, което пак рефлектира върху гражданите.

Има проблеми в системата, но и с действията си здравният министър и правителството я задълбочават всеки ден. Трябва да има програма, по която държавата да действа при различното развитие на вируса. Ние сме единствената държава в ЕС, която започна политическия сезон без оценка на първата вълна на вируса в парламента."

Йотова защити позицията на президента Румен Радев, че изборите трябва да са на първата възможна дата - 28 март.

"Ако се случи ситуацията като във Великобритания и конституционните срокове са преминали, какъв ще бъде отговорът? Прекалено много неизвестни има, за да кажем отсега защо е по-добре да се проведат на 28 март или през май.

Президентът постъпи възможно най-коректно. Това са неговите правомощия, това е първата възможна дата за избори. След като всички убеждават, че нещата в държавата са под контрол, това е нормалната реакция на президента. Това дали е безопасно или не, ще го кажат хората от научните среди. И да беше направил политическите си консултации президентът, пак щеше да е виновен за някои хора в тази държава. Угодия няма", заяви Йотова.

Тя отрече твърденията, че има напрежение между президента и БСП.

"Има усилия да се направи една разделителна линия между президента и БСП. Няма нито един случай на колега от БСП, който да дойде и да каже, че има проблеми с президента или с мен", заяви Йотова.

Тя изтъкна, че в България не се прави информационна кампания за ваксините.

"Бързото приемане на ваксината от Европейската лекарствена агенция и след това светкавичното одобрение от ЕК постави България в една много неизгодна ситуация, защото нашето правителство има 4 дни, за да информира гражданите за всички рискове и ползи от тази ваксина, за да може хората информирано да вземат своето решение", коментира Йотова.

Попитана дали първите хора в държавата трябва да дадат личен пример с ваксинирането, тя заяви:

"Сигурно има някакво основание, но съм с малко резерви към подобен пиар, защото от ваксините имат нужда най-вече тези, които работят на първа линия. Тези първи количества трябва да бъдат разпределени за най-нуждаещите се. Това е лично решение, но има едно много важно условие - хората да имат достатъчно информация."

И допълни:

"Най-големият проблем в момента на българина не е страхът, че ще бъде заразен, а че няма да може да се лекува. Българите нямат в еднаква степен достъп до здравеопазване. Трябва да видим как с общи усилия можем да излезем от тази криза."