На 45-годишна възраст е починал вокалистът на легендарната група P.I.F. Димо Стоянов. Това съобщава бТВ, като се позовава за тъжната новина на близки на музиканта. Той се намираше в "Токуда" с COVID-19.

На 9 декември във фейсбук страницата на групата беше публикуван призив за даряване на кръвна плазма, защото състоянието му се е влошило. На следващия ден информираха, че дарител е намерен, а положението на Димо е стабилизирано.

 

UPDATE: Благодаря на всички, които писаха и се свързаха с мен! Намерихме човек, който отговаря на условията и е със...

Публикувахте от P.I.F. в Сряда, 9 декември 2020 г.

 

"Приятели, благодаря Ви за всичко! Състоянието на Димо е стабилно, за него се грижат прекрасни специалисти и сме сигурни, че скоро ще си е вкъщи! Той има нужда от почивка, но ние ще актуализираме информацията от негово име и ще Ви държим в течение на нещата!", написаха от групата на 10 декември, ден след даряването на плазмата.

За съжаление обаче той не успя да пребори болестта!

 

 

 

 

През май 2019 г. Димо Стоянов даде интервю за сп. "Клуб Z". Припомняме откъс от разговора.

 

Г-н Стоянов, успяхме ли да превъртим колелото на прехода?

То не е превъртяно и веднъж. Преди Втората световна война също е имало подобно превъртане. Винаги има подобни периоди, защото така работи системата на управление на света. Народът трябва да е прост, да е беден, да го караш по фалшив начин да се чувства щастлив. Това е моето обяснение.

Изключително се дразня на абсолютно всички – няма един политик, на когото да кажа: „Браво!“ Може би Джон Сноу (герой на сериала „Игра на тронове“, бел. ред.) би бил единственият. Ей такъв да дойде. От доста време е ясно, че промeните бяха режисирани. А може би трябваше едни две хиляди души да бъдат вкарани в един стадион и разстреляни, защото комунистите са направили същото, когато са дошли на власт. Те са дошли и са занулили – колко хора са избили, цвета на интелигенцията, това е било много важно.

Дори по турско робство не са ни занулявали толкова много. Имало е богати хора, които са давали пари. Пак е имало алъш-вериш, но е имало и интелект. В момента ние нямаме такъв ген. Върнахме се при деведесетарските мутри и такава ни управляват. Много е тъпо. Как простият народ да стане, когато генът ни е избит? Ние нямаме хората, които биха могли да управляват тази държава.

През 90-те години създадохте група P.I.F. – тогава се появи и първата й абревиатура Patriots in Fashion.

Първоначално ние се казвахме Resemblance („прилика“ от англ., бел. ред.), бяхме млади, борбени и искахме да сме различни. Дори използвахме френското Ressemblance. Зимата на 1996 година бяхме избягали в Унгария, където се оказаха ужасни, страшни шовинисти. Върнахме се тук и решихме да пеем на български. И първият въпрос на един концерт в София, който ни зададоха, беше как да ви обявим. Ние казахме Resemblance – бяхме го вече променили от френски на английски. А човекът срещу мен: „Как, как, как? Копеле, измислете нормално име!“ Така за една вечер измислихме нещо кратко, което бързо да се помни – P.I.F., с по една точка, за да не е като списанието. Вече имахме няколко добри песни – „Колело“, „Приказка“, сингъл. Появи се и първото интервю. И първият въпрос на журналиста беше: „Какво означава абревиатурата P.I.F.?”. Петимата от групата получихме „тапа в устата“. Не бяхме мислели за отговори на този въпроси. И барабанистът ни тогава избухна с: Patriots In Fashion (“патриоти в модата“, бел. ред.). Оттам започнахме да си играем с тази абревиатура – Pictures In Frames („картини в рамки“) и т.н. Истината е, че реално нищо не означава. Абе, слушай музиката, какво ти пука какво точно означава... 

А защо думата патриотизъм също загуби значение?

Може би защото много се злоупотребява с нея и просто се обезцени. Толкова е близко мафията до управляващите. Няма място да си патриот някъде вътре между мафиотите и управниците ни, те са толкова близко. Ние сме една шепа хора, един квартал на Москва, това е България.