Международната автомобилна федерация потвърди календара на следващия сезон във Формула 1 - рекордните в историята 23 състезания. Ако се изпълни, това ще е най-дългият шампионат досега.

Още повече на фона на 17-те през изминалия, започнал чак през юли и скалъпен уикенд за уикенд и с писти, на които човек трудно можеше да си представи, че някога ще има Ф1.

През 2020 г. много от стартовете извън Европа отпаднаха, всъщност случиха се само тези в Близкия изток в края.

Догодина най-комерсиалната автомобилна надпревара трябва да започне на 21 март в Мелбърн - традиционно. Следват Бахрейн, Китай (Шанхай), Испания (Барселона), Монако, Азербайджан, Канада, Франция ("Льо Кастеле"), Австрия, Великобритания, Унгария, Белгия, Нидерландия, Италия ("Монца"), Русия, Сингапур, Япония, САЩ, Мексико, Бразилия (Сао Пауло), Саудитска Арабия и Абу Даби.

Свободен е единствено слотът между Гран Притата на Китай и Испания. На 25 април Формулата трябваше да е във Виетнам, но няма да е там. Организаторите имат вътрешни корупционни проблеми и макар състезанието още да не е отменено официално, почти сигурно керванът ще подмине страната.

Има обаче кандидати за свободната позиция - Турция, Португалия и Италия с "Имола". Сигурно е, че на датата ще има надпревара, така бройката ще остане същата. Поне засега - пандемията може да реши друго.

В календара виждаме нова дестинация - Саудитска Арабия (28 ноември). Пистата край Джеда е готова, а престолонаследникът принц Салман е напът да постигне още една цел с пробив в още един спорт.

Формула 1 се завръща в Нидерландия (за първи път от 1985 г.) - на 5 септември.

Началото ще бъде истинско предизвикателство, защото в Австралия мерките срещу COVID-19 са много стриктни, особено за хората, които идват в страната. С това вече се сблъскват тенисистите - турнирът от Големия шлем в Мелбърн ще се проведе с три седмици по-късно, а други турнири отпаднаха, бяха преместени или ще преминат в съкратен вариант ("ATP къп").

Заради това се говори за "биосфера на Формула 1" в Мелбърн. Не е нещо по-различно от вече прочутия в спортните среди "балон". Пилотите и хората в отборите трябва да пристигнат в града 14 дни по-рано и да се карантинират. Те няма да могат да напускат "сферата" - хотел и писта. 

Има нива на достъп, според това кой каква роля изпълнява в отбора. Но всички тези "външни" хора, няма да имат право на контакти с местните. Същевременно организаторите в Австралия искат състезанието да премине пред публика. На този етап не е ясно колко ще е тя. Но е сигурно, че и за зрителите ще има строги изисквания.