Положението с търговските преговори между Великобритания и Европейския е сериозно и няма да има споразумение, ако общността не промени съществено своята позиция, казаха от канцеларията на британския министър-председател Борис Джонсън, цитирана от Ройтерс.

Според канцеларията Джонсън е заявил в телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че "времето е много кратко и вече изглежда доста вероятно да не бъде постигнато споразумение, освен ако позицията на ЕС не се промени съществено".

"Министър-председателят повтори, че е останало малко време. Той каза, че ако не може да бъде постигнато споразумение, Великобритания и ЕС ще се разделят като приятели, а търговията на Великобритания с ЕС ще бъде при условия като тези за Австралия."

Австралия няма търговско споразумение с ЕС и търговията между тях се основава на правилата на Световната търговска организация. Ако прогнозата на Джонсън се осъществи на 1 януари, между Европа и Острова падат митнически бариери, което ще има тежки последствия за бизнеса и от двете страни на Ламанша, но определено Великобритания ще бъде по-пострадалата.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви снощи, че преодоляването на разногласията между Лондон и Европейския съюз в преговорите за отношенията след "Брекзит" ще е много трудно, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"С Борис Джонсън направихме равносметка на преговорите между ЕС и Обединеното кралство. Приветствахме значителния напредък по много въпроси, но при все това някои съществени различия остават, по-специално в областта на риболова, и преодоляването им ще е много трудно. Преговорите ще продължат утре (днес - б.р.)", написа Фон дер Лайен в туитър след телефонен разговор с британския премиер.

ЕС може да отреже достъпа на британски рибни продукти до пазарите си

ЕС ще приеме решението на Великобритания за рибарството. Но ако тя реши да приеме преходен период и да отреже достъпа до своите води за европейските рибари, Съюзът също така със суверенно право трябва да реагира и да поиска компенсации.

„Става въпрос за достъпа до нашите пазари, най-вече на риболовните продукти“, заяви днес пред Европарламента главният европейски преговарящ Мишел Барние.

Това е един от основните проблеми в последната фада на преговорите зъ бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство.

„Лично аз мога да кажа, че европейските рибари би трябвало да имат достъп до британски води. Не можем да се съгласим Великобритания да ни предостави само временни права за риболов. Това не е справедливо и няма да гарантира стабилността“, изтъкна преговарящият.

Той припомни, че ЕС е предложил широко сътрудничество, каквото никога досега не е предлагал на трета страна. Става дума за достъп до пазарите без мита и квоти.

Великобритания иска да възвърне пълния си суверенитет. ЕС обаче желае да остане солидарен и да опази своя суверенитет, отбеляза френският дипломат. Съюзът споделя ценностите на общата политика, единния пазар, свободната търговия.

„Ние се стремим към отворена и амбициозна икономическа и пазарна политика, която да бъде свободна и справедлива. На английски го наричаме level playing field (лоялна конкуренция – б.р.). Желаем да се приложат високи стандарти за социални норми, климата и пазара. Ако суверенното Обединено кралство иска да се отклони от тази наша визия, това е тяхно право. Но води и до определени последствия“, предупреди Барние.

ЕС предлага сътрудничество и в сферите на транспорта, енергетиката, сигурността на гражданите.

Досега Брюксел и Лондон са постигнали широко сътрудничество в няколко ключови области - Европол, Евроюст, Договора от Прюм за трансгранично сътрудничество в борбата срещу тероризма и трансграничната престъпност, екстрадирането, обмяната на информация по наказателните регистри и замразяването и изземването на активи, придобити от престъпна дейност. 

Две са условията за сътрудничество с Великобритания - спазване на основните права, като се изхожда от европейската конвенция, и защитата на личните данни.