23,2 на сто от българите посочват, че биха се ваксинирали срещу COVID-19. 41,1 на сто са против. 35,7 на сто се колебаят и за да решат дали да се ваксинират, се нуждаят от повече информация за ефективността на ваксините и за страничните им действия.

Това сочат данните от национално представително изследване на "Екзакта рисърч", проведено в периода 5-12 декември 2020 г., като на квотен принцип (по пол, възраст и тип населено място) са подбрани и интервюирани "лице в лице" 1025 пълнолетни българи в 70 населени места на страната.

    По-често склонни да се ваксинират са мъжете, хората между 40 и 60 години и жителите на столицата.

    (Според данни на "Галъп интернешенъл", представени преди дни, от телефонен сондаж, 41,3% от българите смятат да се ваксинират, когато е възможно. 46,7% не искат да се имунизират. Останалите се колебаят.)

    79,6 на сто от българите одобряват въведените от правителството мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас от 27 ноември до 21 декември, а 20,4 на сто са против тях. Против мерките са най-често млади под 30 години (37 процента от тях), нискообразованите и хората с ниск социален статус. 

    (59,3 на сто от анкетираните смятат, че мерките след 21 декември трябва да бъдат отменени, сочеха данните на "Галъп", според които близо половината от хората смятат, че дистанцията и маските са достатъчни.)

    94,9 на сто от анкетираните твърдят, че спазват въведените от правителството мерки, а 5,1 процента посочват, че не ги спазват. По-често мерките не се спазват от мъже, от хора на възраст под 40 години, от нискообразовани, от бедни, от роми и от жители на малките градове и на селата.

    По-голямата част от респондентите - 69,5 на сто, твърдят, че вярват на официалната информация за разпространението на COVID-19 у нас, а 30,5 на сто не вярват (като по-често не вярват представители на онези групи и прослойки, които не спазват мерките).