33% от работещите на първа линия лекари, медицински сестри, фармацевти и стоматолози в страната, или 37 хил. медици, са заявили желание да се ваксинират, съобщи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас, цитиран от БНТ. 

Това стана ясно след среща на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с шестимата директори на РЗИ-тата, които ще бъдат центрове на шестте ваксинационни региона:  РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас, РЗИ-Пловдив, РЗИ-София. Те работят в сътрудничество с ръководителя на Координационния щаб Красимир Гигов. Според Националния план за имунизации срещу COVID, който беше представен на 4 декември, в първа фаза ваксина ще получат медиците на първа линия. Имунизациите са доброволни и безплатни. Затова и имаше срок, в който трябваше да бъдат изготвени списъци за желаещите. Този срок изтече днес.

Очаква се първата партида от ваксини на Pfizer да пристигне в България в началото на януари, като тя включва 125 хил. дози. Те ще стигнат за около 60 хил. души, тъй като имунизацията на един човек става на два пъти.

Медиците са поставени под висок риск от заразяване с COVID-19 и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Ваксината ще им позволи да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти.

Директорът на РЗИ в Бургас смята, че бройката на желаещи медици да се ваксинират ще продължи да нараства след публикуване на лекарствената характеристика на препаратите.

"На мен ми се струва, че 33% са достатъчни предвид, че ще бъдат повече като излязат характеристиките. От части и липсата на достатъчно информация е причината", коментира д-р Паздеров.

За София-град те са 33,18% или 7766 души.

На срещата днес е бил изготвен алгоритъмът на т. нар. пътна карта на имунизационния процес. Описани са логистиката, организацията на кабинетите, които ще бъдат обособени, и създаването на мобилни екипи за първа, до пета фаза на ваксинирането.

47 мобилни екипа в цялата страна ще са ангажирани с ваксинацията, каза още д-р Паздеров. В момента има 7 транспортни средства, ще бъдат осигурени още 40.