Френският президент Еманюел Макрон е дал положителна проба за COVID-19. Това обявиха от президентството в прессъобщение.

"Диагнозата е направена след RT-PCR тест, проведен веднага след появата на първите симптоми. В съответствие със здравните разпоредби, приложими за всички, президентът на републиката ще се изолира за 7 дни. Той ще продължи да работи от разстояние."

Планираното посещение на Макрон в Ливан на 22 и 23 декември е отменено.

По данни на френската телевизия BFM TV френският държавен глава е в добро състояние и не е развил тежки симптоми на болестта.

В края на октомври във Франция бяха наложени строги ограничения - бяха затворени музеите, театрите и киносалоните. Бе наложен и вечерен час. Планът на правителството бе да отмени мерките на 15 декември, но броят на заразените така и не падна под границата от 5000 на ден, което бе условие за облекчението. Вместо това към 16 декември бяха регистрирани 17 615 заразени с коронавирус.  

Затова ограниченията ще останат в сила до 31 декември. Нещо повече - предвиденият досега вечерен час от 21 до 6 ч. сутринта ще започва с 1 час по-рано. Той няма да бъде в сила единствено за Бъдни вечер.

Франция е на пето място в света по брой заразени от COVID-19 - 2 409 062 на 17 декември по данни на worldmeters. Общият брой на жертвите е 59 361.

Няколко лидери от ЕС се самоизолираха, след като беше обявено, че френският президент Еманюел Макрон е дал положителна проба за новия коронавирус, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Премиерът Жан Кастекс също като Макрон ще спази 7-дневна карантина, тъй като е бил контактно лице, макар и засега да не е проявил симптоми.

Съпругата на президента Брижит Макрон също е смятана за контактно лице, но засега и тя не е проявила симптоми, съобщиха от канцеларията й.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също е под карантина, тъй като се е срещнал с Макрон в понеделник в Париж за среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Във вторник той даде отрицателна проба за COVID-19, а според френските власти той не е смятан за контактно лице.

Испанският премиер Педро Санчес е бил на същия форум в Париж и също ще се карантинира.

В края на миналата седмица Макрон участва в срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Белгийският премиер Александер де Кро е тестван и ще е в самоизолация до узнаването на резултата.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче няма да се карантинира, съобщи неин говорител.

Португалският премиер Антониу Коща е в превантивна изолация, след като в сряда се срещна с Макрон, съобщи канцеларията му, цитирана от Франс прес.
Коща не проявява симптоми и му е направен тест тази сутрин. Той ще остане в самоизолация докато здравните власти направят оценка на риска за него.

Германската канцлерка Ангела Меркел е дала отрицателна проба за новия коронавирус след срещата на върха на ЕС миналата седмица, на която се срещна с Макрон, съобщи пресслужбата й, цитирана от Ройтерс.

Пожелания за бързо оздравяване на Макрон изпратиха редица лидери, сред които Меркел, британският премиер Борис Джонсън, шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и израелският премиер Бенямин Нетаняху.