Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преди години попаднах в един дом в квартал „Столипиново“. Гостоприемни хора, почерпиха с баклава, значи трябва да е било около Байрям. Навън зима, вътре лято. А фурната им през цялото време беше отворена. Поводът за посещението ми бе съвсем друг, ама любопитството – професионално изкривяване все пак, надделя.

„Защо си държите вратата на фурната отворена?“ - „Ми, студено много бе, мъжки! Нали трябва да се топлим“.

В онези години повечето хора в този квартал не плащаха ток, защото никой не го искаше от тях. Когато „енергото“ стана частно, новият собственик си намери начин и днес жителите на „Столипиново“ са сред най-редовните платци. Но това е отделна тема. Тогава токът вървеше безплатно и неограничено и отоплнието се извършваше с помощта на най-неефективния за целта уред – готварската печка. Има енергия, защо да не я пилеем!

...та цяла неделя

1. На пода в Хамбург

Боксовият мач щеше да се проведе и без подобието на шипченска епопея, което заля страната в последните дни. Умишлено не споменавам името на героя, защото със сигурност вече ви става лошо само от споменаването му. Целият свят е срещу KLETA MAJKA BALGARIQ, мафията управлява спорта, никой няма да допусне една толкова малка и изстрадала страна да триумфира. Смачкай го, размажи го, накажи го...

След нокаута тишината не издържа и час. Мутра, надут пуяк, страхливец, който няма достойнство дори да признае, че е победен. Онова русото момиче за секунда се превърна от олицетворение на присъщата красота на българката в жертва на чалгата и пластичната хирургия. Вратата на фурната зейна широко и енергията ни потече – хем напразно, хем на живот и смърт.

Иначе голям спортист ли е? Голям е. Има ли проблем с възпитанието и самооценката? Има. Хубаво ли е да дават спорт по телевизията? Хубаво е. Толкова просто беше... ама и ние бяхме. С две думи - продължаваме напред.

2. Горкото дете

10-годишното момиченце от Разград е истинско съкровище. „Детската Евровизия“ пък се оказа новина – никой не подозираше за съществуването й. Талантливо дете, участва в конкурс, подкрепяно от спонсори – в случая медии, публиката му се радва. Всичко е в реда на нещата и можеше да остане там, ако участието в този конкурс отново не бе превърнато в масовка, с която да компенсираме едновременно и неудачите от всекидневието, и провинциалното неразбиране как така хем сме най-добри, хем не ни го признават.

Можеше ли изпращането, следенето и посрещането на детето да не приличат на кампанията „Не сте сами“ за медицинските сестри в Либия? Можеше. Трябваше ли странното по замисъл и регламент мероприятие „Евровизия“ отново да бъде представяно като Световното първенство, което задължително трябва да спечелим, иначе сме най-големите загубеняци? Не знам дали е трябвало, но със сигурност много енергия изтече.

3. Тапетите на президента

Така отбелязахме 25 години от падането на Берлинската стена, което донесе на България свалянето на дългогодишния диктатор Тодор Живков и началото на курс към многопартийна система, свобода на словото, избори и парламентарна демокрация. Президентът написал два лозунга на гърба на тапети и отишъл на митинг на 10 ноември, а пък тогава нямаше митинг.

Обърка ли президентът датата? Обърка я. Важно ли беше това? Не беше. Електромерът обаче продължаваше да върти напразно, енергията продължаваше да изтича, а ние продължаваме да не си говорим за това, което е било и за това, което сме искали да постигнем и защо не сме го постигнали. Може ли да има свобода без правов ред? Може ли да има богатство без справедливост? Отиграхме ситуацията с тапетите като истински тапети. Който е попадал на фейсбук групата KLETA MAJKA BALGARIQ, знае в какви случаи се използва тази дума.

4. Нещо-там-при-реформаторите-пак

Уффф...

5. Зимата със сигурност ще ни изненада

Ако не беше патриотично-съдбовно-клетият уикенд, в главите на телевизионните зрители щеше да е останала една тема – няма пари за зимно почистване. А бе, тапети (справка – по-горе), какво ни интересува гражданите кой чиновник какво бил или не бил направил, в кой джоб си бил забравил ключа, да не стигаме до крачолите... Ако нямаш пари за нещо, спестяваш друг разход и вече имаш пари. Една седмица говорещи политически глави, съчувстващи им телевизионни водещи и притеснени зрители планират как да не пътуват изобщо през зимата, за да не я изненадат.

Можеше ли да е просто? Можеше. Държавата има задължения. Сред тях е и да си набави достатъчно приходи, както и да внимава с разходите. Ако не могат да си оправят сметките, да не се бутат да управляват. Чиновническите неволи не са проблем на хората. Но пък е добре да ги пообсъждаме денонощно, защото имаме много излишна енергия, която и без това не ни трябва за друго.

Покрай „важните“ теми все не ни стигат силите да настояваме законите да важат за всички, крадците да получават правосъдие, а шарлатаните да са извън политиката. Ако все пак се понапънем, давайте бързо тази седмица, че следващата има мач на „Лудогорец“.

А моите познати от „Столипиново“ вече не се отопляват с готварската си печка, защото един хубав ден получиха сметката. Много беше. И нашата няма да е малка.

Ключови думи

Коментари

Развеселен

Великолепен Бедров!

хм

нито една от тези случки не показва защо не продължаваме напред

Ковац

По аптеките се продават едни хапчета, "Кукумицин" се казват. Купувай и пий!

Найден Иванов

...абе нещо ми лъха на отворена фурна тази статия? Макар че, господин Бедров излъчва безспорната мъдрост и интелект на народен будител, ама някой е оставил вратата на фурната отворена :)

нито една от тези случки не показва защо не продължаваме напред Този цитат е шеста случка, която показва защо не продължаваме напред.

Много точно! За тези които не схванат написаното, бих добавила т.6 в текста 'Най-мразиме да мислиме, че да пазим енергия за т1-5

Само да отбележа че фурната в масовия случай консумира 1.5-2кw ел енергия и отдава около 90% от нея като топлинна енергия. Горе долу това прави и масления радиатор, спор няма че не и е това работата, но не е най-неефективния уред за отопление, нито има някакво грандиозно пилеене на енергия в този случай. Аз лично не бих се топлил на фурна, тъй като и се скъсява живота, когато е затворена си достига желаната температура и нагревателя спира, друга причина е миризмите които отделя при отворена врата. Това само като вметка, понеже ми писна да се истерясва от щяло и нещяло.

Бедров, тая идиотщина сам ли я написа? Щото такива колосални глупости ми се струва, че не са по възможностите само на един автор, трябва да сте цял колектив. Ако все пак сам си я писал - свалям ти шапка, имаш безграничен талант да си пилееш енергията като отворена циганска фурна...

жена

Аман от "отбелязващи, вмятащи, отмятащи...."- пишман философи! За това се тъпче все на едно и също място.

читател

Абослютно неразбираем текст, не покрепящ или доказващ заглавието му! Никак не стана ясна тезата на автора, освен задоволството, че познатите от Столипиново са започнали да си плащат сметката.

петрова

добър коментар. Но се отнася за тези, които по цял ден ръсят от тел.екрани и радия, ,че и от вестници глупости и отбягват всячески истинските неща и причините. А това се казва промиване, манипулации.

защото простият народ (90%) това иска и търси - силикон и зрелища - това му дават и медиите - нали и те трябва да си изкарват парите

Аз

Чак не ми се коментира. Отново ще препоръчам мотика № 10, може би авторът с нея ще бъде по-ефективен. Пък и като го гледам на снимката е ячък.

добре ,де

мислиш че си прав,Бедров.Енергото не стана частно ,а пак държавно,ама чуждо.Парламента на Австрия имал 16 коли,българския-116,сега ще купуват още по нови.Костадин Филипов тази сутрин сподели-бил в Швейцария и там един учител казал,че заплатата му е колкото на министъра.Ей за това пиши,Бедров,и после се чудим къде са Австрия и Швейцария,къде ние.

Ами точно това пише Бедров - че заради малозначни теми не обръщаме внимание на важните. И затова накрая си плащаме.

Khan

Страшно жалко файлетонче, стотици символи...със стойността на пръдня. Бил голям спортист? Че кое те прави голям спортист? Уменията ти? Пулев има умения на бияч от пиацата....Духовните ти ценности? Че по- жалък и недостоен претендент не се е показвал по телевизията в последните 50 години бе, писателю...(Цитат на Билд, не мой) Не съм чувал някой някъде да се е нашмърквал толкова, че да описва Андреа като символ на "българската" красота....Улична пачавра, наблъскана със силикон... точно като за Пулев, лика прилика са си. В Столипиново, твоите познати не са си плащали тока, щото никой не го бил искал от тях.....Боже колко смех има по тоя свят, боже....

Гаврил

Поглеждаш коментарите и виждаш, че фурната зее ли зее. А от нея? Топъл въздух.

kashpirovska

Бедров,прав си,абсолютно в десетката! Ама какво да се прави,то нашето си е ...диагноза,братче!За съжаление болестта е лечима само по оперативен път!

Юмито

Толкова много приказки само с една цел - да замажем колосалния гаф на президента, щото вече е сертифициран като "правилен" откъдето трябва. Бедров пише: "Обърка ли президентът датата? Обърка я. Важно ли беше това? Не беше." Напротив важно беше - защото президентът не просто обърка датата, той излъга. Излъга всички в нескопосан опит да се направи на антикомунист, какъвто никога не е бил. Не само това - ако пък не е излъгал, то тогава излиза, че си е признал, че е бил на казионния митинг на ОФ пред Народното събрание, където имаше такива плакати, макар и не на тапети. Бедров много добре знае, кои-кога-къде подадоха оставка заради далеч по-безобидното плагиатство в дисертациите си. Лъжата на президента беше много по-грозна и важна. Манипулира ли Бедров - манипулира. Случайно ли - надали.

vaduc

Кой плати голямата сметка, която получиха приятелите Ви от Столипиново?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.