Сърбия очаква руският газ по "Турски поток" да потече към нея на 29 или 30 декември, въпреки че трасето в България официално все още не е готово. Това заяви президентът на западната ни съседка Александър Вучич по време на съвместна пресконференция с руския министър на външните работи Сергей Лавров, проведена в Белград. 

"До края на година ще пуснем газа и икономиката ни ще започне да се развива", обясни Вучич, цитиран от ТАСС. 

Изявлението му обаче контрастира с положението на "Турски поток" в България. Според последния анекс към договора между "Булгартрансгаз" и изпълнителите от "Аркад" трасето трябваше да е готово до 15 декември, тоест до вчера. Откриване или съобщение за край на строителството обаче още няма. 

Към този момент няма и ясна представа докъде е напреднало изграждането на тръбата, за която България ще плати общо близо 2,5 млрд. лв. 

Припомняме, че през октомври стана ясно, че България е подписала "тайно" анекс към договора си за строителство на "Балкански поток" със саудитския консорциум "Аркад". С него са променени сроковете за изпълнението на проекта, записани са правила, според които неустойки за изпълнителя за забавянето дотук няма да има, и е прието, че България ще плаща лихви върху половината от цената, независимо дали сумата ще бъде платена предсрочно или не.

Според  първоначалния договор с "Аркад", който бе подписан през миналата година, газопроводът трябваше да бъде завършен на два отделни етапа. Първият трябваше да трае 250 дни и след като той е готов, трябваше да има осигурена възможност за пренос на газ през наличната инфраструктура на държавната "Булгартрансгаз". Вторият етап бе за 615 дни, през които целият проект би трябвало да бъде напълно завършен. И въпреки че първият етап би трябвало да е завършен още в края на юни, то такова нещо все още няма. 

Новият анекс към договора позволява двата етапа да се обединят в един - за 448 дни, в които саудитският консорцуим да представи напълно готовия проект. Така новата финална дата стана 15 декември - тоест предполагаше забързване на строителството. България обаче напълно се отказа от възможните неустойки, които можеше да получи за забавянето на трасето до момента. 

Все пак очакването е, че трасето на "Турски поток", който единствено и само България нарича "Балкански поток", ще бъде завършено до края на годината. Такова обещание направи и премиерът Борисов преди около два месеца. 

На съвместната пресконференция Вучич коментира и очакваните американски санкции по проекта. Припомняме, че във военния бюджет на САЩ са предвидени такива действия за втората тръба на "Турски поток" от Турция през България, Сърбия и Унгария, както и за газопровода "Северен поток-2". Само преди няколко месеца US представителят на външно министерство по енергетиката даде ясно да се разбере, че САЩ смятат трасето в България за "Турски поток", без значение как българските власти го наричат. 

Според Вучич обаче, заплахите за санкции са "рекет на външната ни политика". По думите му руският газ е най-изгоден за Белград и никой няма да казва на Сърбия кои тръби да поставя на собствената си територия. 

САЩ смятат проекта за геополитически в полза единствено на Русия и не гледат на него като на икономически такъв. 

Към момента санкции все още не са наложени. 

Що се отнася до готовността на българското трасе, от министерството на енергетиката или от "Булгартрансгаз" все още няма информация за готовността на строителството. Не е обявяван и нов анекс, който да позволява ново отглагане на старта на трасето.