Делът на сивата икономика в България за поредна година намалява и вече е около 20% от създадения БВП, но нивата остават високи спрямо ЕС. На година сивата икономика ощетява бюджета на Републиката с почти 10 млрд. лв. 

Това са основните изводи, които могат да бъдат направени от резултатите в изследването на Асоциацията на индустриалния капитал в българия. Вече 10 години АИКБ представя индекса "Икономика на светло", който отчита светлата и сивата част в стопанския ни живот. 

Днес на специална пресконференция бяха представени данните за миналата година, които отчитат индекс на светлата икономика от 78,52 пункта. За сравнение - през миналата година той бе 77,76.

Все пак, посочи председателят на АИКБ, ако България иска да прилича на високоразвитите държави в центъра на ЕС, то тя трябва да успее да редуцира сивата икономика до около 12% от общото БВП. Тоест нужен е прогрес с нови 8%.

"Сивата икономика захранва корупцията и нелоялно конкурира редовните фирми, като им краде персонала с по-ниските разходи за труд и им свива пазара с по-евтини стоки и услуги", обобщи влиянието на феномена Васил Велев. 

Той се пошегува, че е време да започнат да се дават антинагради за нелоялни практики. А като пример отличи действията на правителството, което вдигна минималната пенсия по неаргументиран начин, счупи модела в системата и отне стимула за осигуряване на реалната заплата. 

"Взимат заплата в плик и не са се осигурявали като другите, но ще получат същата пенсия като хората, които са вземали по-малко нетни заплати, защото са плащали осигуровки", продължи той. 

Както всяка година бяха раздадени и награди на хора или организации, които спомагат за ликвидирането на дела на сивата икономиката и за рекламирането на редовния бизнес. 

Ето ги и тях:

  • В категорията за „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“ победител стана отдел „Счетоводно законодателство“ на Министерство на финансите. Отличието бе връчено за направените промени в Закона за счетоводството, приети от 44-то Народно събрание. Промените в закона може да се определят като ефективна мярка за намаляване на административната тежест върху бизнеса в България и евентуални злоупотреби. Те подобряват бизнес средата в страната и облекчават търговците. Грамоти в категория получиха още Агенция „Митници“, Национална агенция за приходите и КНСБ.
  • Главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов грабна отличието „За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“. Той пребори конкуренцията на Агенция „Митници“, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“  и Софийският арбитражен съд към Сдружение „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж”.
  • Цветан Петров от Economic.bg е тазгодишният победител в категорията „Журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформална икономика“. Другите номинирани за приза и отличени с грамоти бяха водещата и продуцент на предаването на БНТ „Бизнес.БГ“ Илина Бисерова, журналистът на БТВ Теодора Трифонова и екипа на вестник „Банкеръ“.