Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вирусът, който причинява COVID-19, е установен за пръв път у дива норка, съобщи Би Би Си.

Ветеринарни специалисти в САЩ съобщават за случая. Заразената норка е била открита в близост до инфектирана ферма за норки в Юта.

Питомните норки са доказано податливи на вируса SARS-CoV-2, заради което множество ферми по света бяха затворени, а норките в тях, отглеждани заради кожата им - избити.

Наличието на вируса в диви норки е по-притеснително, тъй като те не подлежат на лесен контрол и биха могли да станат допълнителен вектор за вируса.

По всяка вероятност дивите норки са се заразили от питомните си братовчеди във фермите - вирусният щам е идентичен. Това не е необяснимо - норки, които бягат от фермите, създават нови популации на диви норки и между двете групи на същия вид със сигурност има контакт.

Добрата новина е, че засега няма други животни около заразените ферми в САЩ, при които да е установена инфекция. 

Ветеринарните експерти и епидемиолозите обаче предупреждават, че трябва да се увеличат контролът и наблюдението върху дивите животни. До момента освен при хора и норки е имало случаи на инфекции при кучета, домашни котки и големи котки - лъвове и тигри, държани в плен.

Коментари

Няма по-притеснително нещо

на този свят от човешката тъпота.

Още като му видях виновната физиономия?

Като погледнах в крадливите му очички и веднага разбрах, че е носител на COVID-19.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.