Президентът на Турция Реджеп Ердоган е намекнал на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че трябва да скъса с Делян Пеевски и икономическото лоби в движението. Това каза бившият министър на земеделието Меймед Дикме пред бТВ. Така той коментира словото на Ердоган пред националната конференция на партията.

Дикме изтъкна, че турският президент се е обърнал към делагатите, турците, помаците и въобще към мюсюлманите в България, но не и лично към Доган или председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. А единственото име, което Ердоган е споменал, е това на премиера Бойко Борисов, когото за пореден път е нарекъл приятел. Ердоган пожелава на ДПС да се разгърне, т. е. по думите на Дикме, той дава урок на ДПС, че се е капсулирала.

Дикме напомни, че Доган и Пеевски допреди година и нещо са били със забрана за влизане в Турция заради финансирането на престъпни канали.

"Ердоган подаде топката на Доган и предстои да видим как той ще я поеме. Ако сега топката е в Доган, той трябва да реши дали да скъса с Делян Пеевски и икономическото лоби в ДПС", каза Дикме.

Според него изречението на самия Доган пред конференцията, че "живеем в интересни времена", би могло да се тълкува като знак, че той може би обмисля подобен вариант.

Дикме изтъкна, че нито една българска партия не е изпратила свой представител или поздравление до конгреса на ДПС. Затова според него не е ясно как ДПС ще изпълни целта си да влезе в следващо управление, която бе заявена на конференцията от Карадайъ.

Според Дикме националната конференция на ДПС е била по-лоша и от конгресите на БКП преди 1989 г. Защото на тях все пак са се чували критични нотки, докато в ДПС такива няма.

"Ако се сърди на съдбата, да се откаже от политиката."

Така Дикме коментира думите на Доган, че понякога се сърди на съдбата, че го е направила политик.

Според него Доган трябва да е изключително доволен, че "всички му поднесохме една организация на тепсия и той успя да стане един авторитарен лидер и да владее всички мюсюлмани в страната".

Дикме съобщи, че предстои регистрация на гражданско сдружение, което ще даде алтернатива на българските турци, ако ДПС не намери правилния път. Той поясни, че чрез това сдружение турската общност в България ще има алтернатива за изборите, която ще е дясна. Вече се водят разговори и с политически формации, които имат шанс да бъдат в следващия парламент.

Дикме добави, че ще подкрепя формацията, която ще е алтернатива на ДПС, но най-вероятно няма официално да стане неин член.