Конгрес, или "коалиция на желаещите" в началото на следващата година ще има, със или без одобрението на Движение "България на гражданите". Реформаторският блок де факто не е легален субект, държи се само на едно учредително споразумение, т.е. няма правна пречка конгрес да бъде свикан.

Това каза за Клуб Z депутатът от Блока Гроздан Караджов от квотата на Гражданския съвет (ГС). Потърсихме го, за да обясни как точно ще бъде свикан форум за избор на ново единно ръководство през януари или февруари догодина, след като от формацията на Меглена Кунева са против.

"Смятам да започна диалог и заедно да намерим този начин. В обществена среда всичко може, включително да бъде свикан конгрес. Реформаторският блок, Гражданският съвет, са нещо нелегално. Разписани са на едно учредително споразумение. Убеден съм, че конгрес ще има, ако някой иска да има Реформаторски блок във вида, в който сме го обещали на избирателите", посочи Караджов.

"Стои въпросът да има ли някаква регистрация, като тук има няколко подварианта - без да се налага закриване или сливане на партиите в Блока, каквито са големите притеснения на формациите в него. Трябва да се говори отново и за разширяване, за членство и на различни организации", допълни Караджов, но не пожела да каже какви са вариантите за легитимация на РБ преди да са обсъдени вътре в него.

По думите му мотивът, с който от ДБГ се обявиха против свикването на конгреса в началото на 2015-а, а именно - че първо трябвало реформите да дадат резултат и после РБ да мисли за лидерството си, били "нова измислена формулировка".

"Това се нарича изнудване!", повтори тезата си за извиването на ръце от страна на Кунева и хората й Караджов.

Според него днес от ДБГ си намерили още едно оправдание за отлагане на конгреса: несъгласуването на правила за избор на заместник-министри. В сутрешния блок на бТВ депутатът от Блока и член на ДБГ Димитър Делчев открои това като нова разделителна линия между партиите в РБ. Той обвини партньорите в ПГ, че на свое заседание не са взели предвид правилата за номиниране на зам.-министрите от страна на Блока.

"Това е ново оправдание, нова причина. Това беше опит за намеса на парламентартната група в изпълнителната власт. Напуснах обсъждането, защото за мен това бяха безплодни разговори. Да очертаем критерии за лицата като например да са обществени фигури, ползващи се с доверието на хората, да имат професионелен опит в сферата и прочее - да, но не и да се определят правила", смята Караджов.

Така едно от "правилата" за номиниране на зам.-министри, предложени на заседанието на групата, било "само и единствено преминали през парламентарната група кандидати да се възприемат като общи за целия Блок", разказа Караджов.

И в този контекст упрекна ръководството на РБ, че Председателският съвет не се е събирал отдавна, Изпълнителният и Гражданският "са блокирани" и всички политически иначе решения във формацията в момента се взимали от депутатите й.

Все пак, на въпрос възможно ли е скоро да станем свидетели и на първите независими народни избраници от РБ, Караджов бе категоричен:

"Групата няма да се разпадне, ще продължим да носим отговорност солидарно".

В коментар за конфуза, който се получи в студиото на бТВ днес сутринта - Делчев и Караджов не седнаха на една маса, депутатът от ГС коментира, че не може да обвини Меглена Кунева, че е наложила "ембаргото" на хорта си. Но и допълни:

"Тя никога не пипа нищо със собствените си ръце". 

Разказа само, че от бТВ му се обадили малко преди участието му в сутрешния блок и му казали, че другата страна е поставила условие да не стоят на една маса.