Надеждата умира последна, но все пак и тя може да умре. Британският министър-председател Борис Джонсън каза днес пред най-старшите членове на кабинета си, че има “силна вероятност” търговските отношения на страната му с ЕС да бъдат като тези на Австралия, а не като тези на Канада.

Това означава, че Обединеното кралство да няма никакво търговско споразумение с 27-те и между него и Европа да паднат мита и търговски бариери, засягайки болезнено годишния стокообмен от €1 трилион, предаде Ройтерс.

“Трябва да бъдем много, много ясни, че е много възможно, много възможно да имаме решение, което е много повече за австралийски отношения с ЕС отколкото за канадски отношения с ЕС”, каза Джонсън.

Той и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се разбраха в сряда да решат до края на тази седмица какъв да бъде изходът от безплодните досега преговори за отношенията между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит.

Спорните въпроси остават същите - правилата за конкуренцията, за риболова и за решаването на спорове след 1 януари.

И ЕС е готов за вариант без споразумение

Междувременно ЕС се готви за окончателен "Брекзит" без сделка. Комисията предложи проекторегламенти, които да запазят непрекъснат въздушния и железопътния транспорт между ЕС и Обединеното кралство и да осигурят взаимния достъп до териториалните води в риболова. За последното Джонсън реагира отрицателно още днес. 

Настроението беше безкомпромисно и на завършилата днес в Брюксел среща на върха на ЕС, където "Брекзит" не беше точка в официалния дневен ред. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен е на мнение, че "Брекзит" без споразумение е по-вероятен, отколкото "Брекзит" със споразумение. Тя казала това на ръководителите на страните от ЕС. Думите й бяха цитирани пред Ройтерс от висши представители на Съюза, присъствали на разговорите.

След края на Европейския съвет тя заяви, че позициите на Лондон и Брюксел по основни въпроси остават различни.

„По отношение на равнопоставените условия на конкуренция многократно сме посочвали, че принципът на лоялната конкуренция е предварително условие за привилегирован достъп до пазара на ЕС. Това е най-големият единен пазар в света. Справедливо е конкурентите на нашите собствени предприятия да се изправят пред едни и същи условия на нашия собствен пазар“, изтъкна Фон дер Лайен на предсконференцията в края на Европейския съвет..

Това обаче не означава, че ЕС ще изисква от Великобритания да го следва всеки път, когато той решава да повиши равнището на амбиция, например в областта на околната среда. На Острова ще останат свободни да решават какво искат да направят. Просто условията за достъп до единния пазар ще бъсат адаптирани в съответствие с решението на Обединеното кралство.

Колкото до споровете за рибарството, Фон дел Лайен ги коментира така:

„Разбираме, че Обединеното кралство се стреми да контролира своите води. От друга страна, Великобритания трябва да разбере основателните очаквания на риболовните флоти на ЕС, които се основават на достъп от десетилетия, а понякога и от векове.“

Европейските преговарящи работят по тези и други въпроси. В неделя ЕС ще реши дали има условия за споразумение или не.

В кулоарите на ЕВропейския съвет белгийският министър-председател Александер де Кро посочи: 

“Липсата на сделка няма да бъде нещо добро, но лоша сделка би била нещо по-лошо. Достъпът до общия пазар на ЕС трябва да бъде въз основа на равно игрално поле”. 

ЕС настоява, че ако иска да търгува свободно с него, Обединеното кралство трябва да се ангажира предварително да спазва правилата му във всички области, включително в безопасността на продуктите, правата на потребителите, опазването на околната среда, трудовите права, включително - бъдещото законодателство в тези области.

Джонсън, който водеше кампанията за "Брекзит" под лозунга, че връща на британците контрола и суверенитета им, казва, че няма премиер на неговата страна, който предварително би приел такава зависимост.