Решението на Върховния административен съд за цените на парното и топлата вода от 2017 г. насам няма да промени нищо, защото на практика съдът обявява решението на КЕВР за незаконно по начина, по който е взето, а не цените сами по себе си. Вероятно КЕВР ще се събере и отново ще потвърди тези цени.

Това се разбра от думите на енергийния експерт Еленко Божков пред бТВ, след като прокуратурата обяви вчера, че съдът се е произнесъл по темата. 

Решението на съда си има своята предистория, разказа Божков:

„Историята започва през 2013 г., когато цените на природния газ се определяха на тримесечие. Руският вносител предложи увеличение с 13%, а КЕВР реши да я увеличи с 30%. Това предизвика огромно недоволство, защото се отрази на цените на парното и Върховната административна прокуратура протестира решението на КЕВР, но ВАС не уважи протеста. Три години по-късно обаче го уважава“, разказа бившият член на енергийния регулатор.

Прокуратурата протестира начина на вземане на решение и административната процедура, а не самия размер на цената. Незаконното в случая е, че КЕВР създава работна група по въпроса с цената на парното и топлата вода преди да е променена цената на природния газ, обясни още той.

По думите на Еленко Божков от решението на ВАС няма да последва нищо и такива примери вече има. Единственият вариант да се стигне до преизчисляване на сметките от този период е, ако потребителите атакуват регулатора по съдебен път след решението на ВАС, смята бившият член на КЕВР.

От "Активни потребители" също заявиха вчера, че решението на съда просто отваря врата за искове от граждани за пропуснати ползи към КЕВР. 

От самия регулатор вчера обявиха само, че са получили окончателното решение на ВАС и се запознават с мотивите му. Както и че ще се съобразят с  указанията на магистратите.