Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно днес, че са използвали забранени оръжия, съдържащи бял фосфор, по време на неотдавнашните боеве за Нагорни Карабах, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

В сблъсъците загинаха над 5000 души. Ескалацията на конфликта приключи с унизително поражение за арменските сили, принудени да отстъпят големи територии.

Представителят по въпросите на човешките права към сепаратистките власти в Нагорни Карабах Артак Белгариан заяви пред Франс прес, че неговият екип е събрал "изобилие от доказателства, показващи, че Азербайджан е използвал муниции с фосфор" по време на шестседмичния конфликт.

Азербайджанското министерство на отбраната отхвърли тези твърдения и на свой ред обвини арменските сили, че са използвали такива оръжия.

"Азербайджан няма муниции с фосфор. Ние не можем да използваме онова, което нямаме", заяви пред Франс прес говорителят на азербайджанското министерство на отбраната Вагиф Диаргали. Той увери, че Армения е употребила бомби с фосфор срещу азербайджанските сили.

В болница в Ереван журналисти от Франс прес са видели арменски военни със сериозни изгаряния, които според тях са били причинени от азербайджански оръжия с фосфор.

Миналия месец директорът на азербайджанската Национална агенция за борба срещу мините обвини арменските сили, че са използвали фосфор.