Още двама пациенти се разделиха с живота си на прага на лечебни заведения. Двата трагични случая, за които стана известно в сряда, са от две съвсем различни места в страната - Елхово и Благоевград.

77-годишен мъж издъхна в линейка пред болницата в Елхово. Това е станало още преди месец - на 14 ноември, но чак днес близките му се престрашават да застанат пред камерата на бТВ и да разкажат какво се е случило. 

Всичко започва в ямболското село Окоп. В началото се разболяват всички от семейството, освен въпросния мъж. Той е претърпял сърдечна операция, месец преди това и според роднините му се възстановил бързо. 

След като станало ясно, че и той е заразен, е поставен под лекарско наблюдение.

Няколко дни по-късно пациентът се влошава и роднините му викат линейка, която да го закара до болницата в Елхово. Там обаче - места няма. Междувременно управителят на болницата е подал оставка, защото медицинският му персонал е болен и няма кой да работи в COVID отделението. 

Мъжът остава в линейката, при него слизат двама лекари. Те констатират, че трябва да се постави на апарат за вентилация. В тази болница такъв няма. 

Синът на починалия - Иван Панайотов, разказва, че тогава започва и дългото звънене из близките болници. Накрая все пак място за баща му се намира - в ямболската болница. 

Пациентът обаче почива по пътя към нея. 

"Нормално ли е, докато пациентът е в линейката, да звъним отново на 112 и да търсим помощ", пита днес синът. 

Според кмета на Елхово проверката на инцидента не зависи от него, а от "съответните здравни власти".

"Очаква се обсъждане на проблемите в болницата, които са свързани с болни лекари. Няма как да се лекуват пациенти с COVID, насочват се към Ямбол. А след като беше решено на медицински съвет да се отворят 18 допълнителни легла за болни от коронавирус, стана ясно, че персоналът не е достатъчен", обясни пред телевизията той.

Роднините на починали ще си търсят правата по съдебен път и вече са подали сигнал до Министерството на здравеопазването.

68-годишна жена почина пред болницата в Благоевград

68-годишна жена почина пред сградата на вътрешното отделение на благоевградската болница. Тя е била заразена с COVID- 19. По информация на Нова тв, пациентката първо е била в частната болница в града, оттам обаче ѝ обяснили, че трябва да отиде в държавната, за да бъде настанена. По пътя жената се почувствала много зле и издъхнала точно пред сградата на отделението.

Няколко часа продължи огледа, а от вътрешното отделение обясниха, че не могат да кажат нищо за случая, тъй като жената не е стигнала до тях. Близките ѝ отказаха да говорят. Засега официална информация няма - нито от частната болница, нито от държавната.

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор” обявиха, че започват проверка на случая.