Администрацията на САЩ за храните и лекарствата (FDA) съобщи днес, че ваксината на американо-германския тандем Pfizer-BioNTech "покрива предписаните критерии за успех". 

Това означава, че на среща, насрочена за петък, администрацията може да даде зелена светлина за прилагането на ваксината в САЩ. Така те могат да станат втората западна държава след Великобритания, която да започне ваксинация на населението срещу COVID-19.

Миналия месец Pfizer и BioNTech обявиха, че тяхната ваксина е 95% ефективна след две дози, дадени за три седмици. Новите анализи показват, че защитата започва много по-рано.

Освен това ваксината е работила добре, независимо от пола, теглото или възрастта на доброволеца. В същото време, въпреки че не са установени сериозни странични ефекти, причинени от ваксината, много участници в тестовете са имали болка, треска и други странични ефекти.

В четвъртък консултативният комитет по ваксините на FDA ще обсъди тези данни преди гласуването дали да препоръча одобрението на ваксината на Pfizer и BioNTech.