Британският министър-председател Борис Джонсън ще пристигне в Брюксел "в близките дни" за разговори на четири очи с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в които двамата да разрешат противоречията, блокиращи споразумението за отношенията между ЕС и Обединеното кралство след "Брекзит", предават световните медии.

Джонсън и Фон дер Лайен съобщиха това в съвместно изявление снощи, след като 90 минути разговаряха по телефона за втори път за два дни, но не намериха компромис по спорните въпроси.

Според съобщението им те включват лолната конкуренция в търговията, риболова и управлението на бъдещата търговска сделка, т.е. механизма за решаване на спорни въпроси при прилагането ѝ.

Не беше веднага ясно кога Джонсън ще пристигне в белгийската столица. Фон дер Лайен също не даде знак кога точно ще бъде готова да го приеме.

Урсула фон дер Лайен. Снимка АП/БТА

ЕС има среща на върха в четвъртък и в петък и според "Политико" тогава председателката на Комисията няма да иска да се срещне с британския премиер. 

Няма да искат и германската канцлерка Ангела Меркел, и френският президент Еманюел Макрон, с които Фон дер Лайен е съгласувала по телефона позицията си, преди да говори с Джонсън, пише още "Политико".

Според изданието той е попитал дали в разговора могат да участват Меркел и Макрон, но е получил хладен отказ от Фон дер Лайен.

В съобщението си тя и Джонсън казват, че са поискали от главните им преговарящи Мишел Барние и Дейвид Фрост да изготвят резюмета на постигнатото в преговорите по спорните въпроси, което означава, че са поискали преговарящите да им предадат досиетата на преговорите, за да ги продължат лидерите на най-високо равнище.

Вчера Барние брифира посланиците на държавите членки в Брюксел преди поредния безплоден кръг на преговорите с Фрост и каза, че е настоен по-скоро "сдържано".

Британското правителство пък внесе в парламента свой законопроект за вътрешния пазар, който нарушава вече сключеното споразумение за напускане на ЕС в частта му за Ирландия и може да предизвика ответни действия от ЕС.

"Политико" пише, че Лондон е предложил като "маслинова клонка" оттегляне на законопроекта в замяна на компромиси от страна на ЕС. Брюксел обаче твърди, че досега е направил достатъчно отстъпки и е ред на Обединеното кралство да направи същото.

Преговорите са главна тема на много издания от двете страни на Атлантика тази сутрин.

"С надвисването на крайния срок на "Брекзит" Борис Джонсън лично поема контрола над преговорите", гласи заглавието на в. "Ню Йорк таймс", цитирано от БТА.

Съобщението на Джонсън... повишава залозите с навлизането на преговорите във финалната права. След 11 месеца буксуващ преговорен процес изглежда само среща лице в лице на политическите лидери може да доведе до пробив, отбелязва вестникът.

Друг американски вестник, "Вашингтон пост", извежда в заглавие, че преговарящите по търговското споразумение след "Брекзит" са "много мрачни и безрадостни" за шансовете то да бъде постигнато.

Ако дори след визитата на Джонсън в Брюксел тази седмица преговорите се провалят, Великобритания и Европа може скоро да въведат нови мита, такси, гранични проверки и квоти върху стоки. Това би било позорен край след десетилетия свободна и безпроблемна търговия, коментира американското издание.

Напускането на Великобритания без споразумение също така може да сложи край на отворената невидима граница между Република Ирландия, член на ЕС, и Северна Ирландия, която е в състава на Обединеното кралство, отбелязва "Вашингтон пост".

"Джонсън отива в Брюксел, след като Великобритания прави жест на помирение", гласи заглавието на в. "Гардиън".

Дългоочакваната среща на последния шанс между британския премиер Борис Джонсън и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен ще се състои в близките дни. Според източници от двете страни най-вероятните дати са в сряда или четвъртък.

Информирани източници от ЕС и Великобритания обаче предупредиха, че тази среща не е гаранция, че ще бъде постигнато споразумение за търговията и сигурността.

Съвместното изявление на Джонсън и Фон дер Лайен за срещата им тази седмица беше направено броени часове след като Великобритания каза, че при постигане на споразумение тя да премахне важни клаузи от своя подготвян закон за вътрешния пазар, чието приемане би нарушило международното право, защото чрез него Великобритания едностранно пренаписва части от споразумението си с ЕС за "Брекзит". Този ход беше възприет като жест на помирение от Лондон към Брюксел, пише британският вестник.

"Гардиън" отбелязва, че малко преди това главният преговарящ на ЕС Мишел Барние е заявил пред европейските депутати, че преговорите наближават своя край, и е предупредил, че няма да ги продължи след сряда.

Преговорите могат да продължат и след 1 януари

Преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания могат да продължат и след 1 януари 2021 г-, ако дотогава не бъде постигнато споразумение, заяви днес говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер.

Така той отговори на въпрос дали Общността е предприела спешни мерки предвид развоя на преговорите.

„Ясно е, разбира се, че бихме искали нещата да бъдат подготвени преди 1 януари, но не можем да изключим те да се развият след това. Това, което е ясно е, че ще има последствия след 1 януари, ако няма споразумение, и че, разбира се, ЕС се е подготвил за тази ситуация“, каза Мамер.

Брюксел ще продължи да прави всичко според възможностите си, за да подготвим гражданите, компаниите и заинтересованите страни за подобно положение.

Между Брюксел и Лондон остават сериозните различия по трите най-спорни въпроса - лоялната конкуренция, държавните регулации за решаване на спорове и рибарството. Британският премиер Борис Джонсън трябва да пристигне тази седмица в Брюксел в последен опит за намиране на компромис по тях.

Лондон може да обяви край на преговорите

Борис Джонсън заяви днес, че Великобритания може да обяви край на преговорите за търговските отношения и без да бъде постигнато споразумение, предаде Ройтер.  Той направи това изявление ден, след като прие да се срещне с Урсула фон дер Лайен.

Джонсън изтъкна, че до последно ще полага усилия да бъде постигната сделка. Но допълни, че ако трябва да се стигне до „австралийското“ решение, това също е добре за страната му, защото тя ще просперира във всеки случай. Австралия няма споразумение за свободна търговия с ЕС, което означава, че търговията с нея се осъществява съгласно правилата на Световната търговска организация (СТО).

Малко преди това Лондон и Брюксел обявиха, че са постигнали споразумение, позволяващо изтеглянето на оспорваните от ЕС клаузи в британския законопроект за вътрешния пазар, противоречащи на договора за „Брекзит“.

Зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович и британският държавен министър за „Брекзит“ Майкъл Гоув очертаха планове за това как Северна Ирландия ще продължи да търгува с Англия, Шотландия и Уелс от 1 януари 2021 г., като същевременно следва някои разпоредби на ЕС.

Въпросните клаузи включват граничните проверки на животински и растителни продукти, доставка на лекарства, както и на охладени меса и други хранителни продукти до супермаркетите. Има и разяснения относно прилагането на правилата за държавните субсидии.

Лондон ще оттегли и член от друг проектозакон, който скоро ще бъде разглеждан в парламента. Той е за данъчните разпоредби в Северна Ирландия.