Коронавирусът и неговото разпространение накараха организаторите на легендарния Световен икономически форум в Давос да го изместят с няколко месеца напред и да сменят дори неговата локация.

Вместо през януари мероприятието ще се проведе в средата на май и вместо в швейцарския ски курорт - този път домакин ще бъде Сингапур.

Това ще бъде "първата среща на глобалните лидери, на която да се обсъди възстановяването“, пишат от форума.

Изданието на форума ще бъде 51-во поред и ще си има лозунг - "Големият рестарт".

"Предвиждахме да организираме годишната среща за 2021 година в Люцерн-Бюргенщок тази пролет. За съжаление заради текущата ситуация с COVID-19 в Европа е малко вероятно да се създадат необходимите условия за гарантиране на здравето и безопасността на служителите ни, участниците и по-широката общност“, уточнява президентът на СИФ Борге Бренде в имейл, цитиран от БНР.

„Сингапур постигна успех в справянето с пандемията“, допълва Бренде.

Световният икономически форум (на английски: World Economic Forum, WEF) е международна неправителствена организация със седалище в Женева, Швейцария.

Създадена през 1971 г. от професора по икономика Клаус Шваб, организацията е най-популярна със свикваните всяка година в Давос (планински курорт в Граубюнден, Алпите) срещи на световни икономически и политически лидери, интелектуалци и журналисти. Традиционно се провежда в края на януари – началото на февруари. На форума се обсъждат най-важните световни теми. През 2011 г. форумът в Давос е проведен от 26 до 30 януари.

Регионални офиси са отворени в Пекин, Китай и Ню Йорк, САЩ през 2006 г. Стремежът на организацията е към безпристрастност и необвързаност с политически, партийни или национални интереси. Основната цел, която си поставя чрез всички свои действия, е „подобряване на състоянието на света“, като организацията има статут на наблюдател към Икономическия и социален съвет на ООН и същевременно е под наблюдението на Швейцарския федерален съвет.