"Наблюдение, брейнсторминг, проучване, създаване и комуникация."

Така брилиянтната млада Джитанджали Рао, учен и изобретател описва как действа. Това става в интервю за Анджелина Джоли по Zoom. Джитанджали говори от къщата си в Колорадо, в почивка между часовете на дистанционното си обучение. Тя е само на 15 години, а сп. "Тайм" я избра за първото си Дете на годината. Младата Рао спечели в конкуренцията на 5000 номинирани. Джитанджали разказва за своята впечатляваща работа като използва технологиите, за да разрешава проблеми като замърсена питейна вода или пристрастяване към опиоидите, или кибер тормоз. Тя споделя и мисията си да създаде световна общност от млади изобретатели, които да разрешават проблеми по цялото земно кълбо, пише "Тайм". Ето и интервюто ѝ с Джоли:

- Кога разбра, че науката е твоята страст?

- Струва ми се, че няма един точен момент, в който съм си казала: Аха, това е. Винаги съм била някой, който иска да кара хората да се усмихват. Това ми беше всекидневната цел - да направя някого щастлив. Това желание се превърна в питането - Как може да донесем позитивност и чувство за общност там, където живеем? Когато бях във втори или трети клас, започнах да мисля как може да използваме науката и технологиите, за да осъществим социална промяна. Бях на около 10 г., когато казах на родителите си, че искам да изследвам въглеродния нанотръбен сензор (сензор, който е много чувствителен за химикали във водата) в лабораторията по качество на водата на Денвър, а майка ми каза: "Искаш какво?"... Ако никой няма да го направи, аз ще го направя.

- Това ми харесва. Това, което моето поколение трябва да прави, е да нанася по-малко вреди, за да е сигурно, че следващото ще може да поеме лидерството. Знам, че едно от последните ти изобретения помага за предпазване от кибер тормоз. Ще ми разкажеш ли за това?

- Това е услуга, наречена Kindly. Има приложение и разширение в Chrome - което може да улавя кибер тормоза още на ранен етап, на базата на технология на изкуствения интелект. Започнах да въвеждам думи, които се смятат за тормоз и обида, и след това моята машина взема думите и ги идентифицира като подобни. Пишете дума или фраза, и търсачката може да я идентифицира като тормоз, дава ви възможност да я редактирате или да я пратите така, както е. Целта не е наказание. Като тийнейджър аз знам, че тийнейджърите понякога могат да бъдат много груби. А така имате възможността да помислите какво казвате.

- Значи просто го качвате на телефона на детето? 

- Да. Пуснах въпросник до родители, учители и ученици и очаквах, че учениците няма да искат да бъдат направлявани.

- Така е. Моите деца биха казали: "Не ми пипай телефона. Сам ще го направя".

- Да, и аз така бих реагирала. Но много от тийнейджърите ми казват: Знаеш ли, не ми изглежда, че някой ме направлява, по-скоро чувствам, че ми се дава възможност да разбера грешките си. Това, което супер много ме развълнува, беше, че те разбират каква е целта.

- Начинът, по който говориш за технологиите - като инструмент, който напомня и помога на хората - изглежда съвсем нов и различен. Много е вълнуващо да има толкова напредничаво мислещ млад човек, жена, изобретател. Но това дали ти се отразява по някакъв начин? Аз смятам, че жените са брилиянтни, но има толкова малко жени в науката в сферата на технологиите.

-  Не изглеждам като типичния учен. По телевизията ученият е по-стар, обикновено бял мъж. Странно е за мен, че сякаш хората имат предписани роли спрямо пола, възрастта, цвета на кожата. Моите целите са не само да създавам нови средства, за да се разрешават проблемите на света, но и да вдъхновявам другите да правят същото. Защото от личен опит - не е лесно, когато не виждаш друг, който е като теб. Така че искам да предам това послание - ако аз го мога, и вие го можете, всеки го може.

- Провеждаш и т. нар. иновационни сесии. Разкажи ми за тях.

- Видях какво работи при мен и реших да го споделя с всички останали. Така че направих този процес, който използвам вече за всичко - наблюдение, брейнсторминг, изследване, създаване, комуникация. Започна с обикновена презентация и план за уроците, след това започнах да добавям лаборатории и състезания за учениците. Сега си партнирам със селски училища, музеи по цял свят, по-големи организации като Шанхайската група за международна младежка наука и технологии и Кралската академия по инженерство в Лондон, за да правя уъркшопове по иновации.

Учащите, с които работя, просто не знаят откъде да започнат. Смятам, че ако им дадеш тази искра, това променя всичко. Това ще означава, че още един човек на света ще развива идеите си за разрешаване на проблеми.(...).

Наскоро стигнах целта си от 30 хил. учащи, на които съм ментор, това е супер вълнуващо. Все едно създаваш общност от изобретатели. Истински се надявам, че работата, която всички тези деца извършват, ще идентифицира иновацията като необходимост, а не като нещо, което е избор. Надявам се, че ще бъда малка част от този процес.

- Мисля, че си. Твоето поколение е уникално. Не приемате нещата за даденост, а ги поставяте под въпрос. Това е много важно. Има много, много проблеми, пред които сме изправени днес. Работата ти по замърсяването на водата означава ли, че околната среда е нещо много важно за теб?

- Да. Нашето поколение е изправено пред толкова много проблеми, които не сме виждали преди. Но и пред стари пролеми, които все още съществуват. Сега се намираме в световна пандемия, все така имаме проблеми с човешките права. Има проблеми, които ние не сме създали, но които сега трябва да разрешим, като климатичните промени и кибер тормоза, с помощта на технологиите.

Повече отвсякога днес трябва да открием нещо, което силно ни вълнува, и да го разрешим. Дори и да е нещо съвсем малко.(...)

- Когато не вършиш всички тези изумителни неща, защото имам чувството, че говоря с 60-годишен учен в Женева - какво правиш като 15-годишна?

- Всъщност сега, по време на карантината, правя много неща като за 15-годишна. Пека в огромни количества. Не е добро, но е печене. И все пак е наука.

- Значи науката на кухнята не е твоята специалност?

- Май не е. За да бъда честна, понякога нямаме яйца вкъщи, или брашно, така че търся онлайн рецепти за сладкиши без яйца, без брашно, без захар и се опитвам да ги направя. Наскоро правих хляб и беше вкусен. Така че се гордея със себе си.

- Много се радвам, че те опознах поне малко. Сигурна съм, че в следващите години ще използвам твоите изобретения и като гледам, че правиш нови и нови неща, ще казвам: Срещала съм се с нея.

(Интервюто публикуваме със съкращения.)