Ако нещата в големите магазини продължат в този вид, ще разширим мерките и върху тях.

Така главният здравен инспектор Ангел Кунчев коментира снимките и любителските клипове от изминалия уикенд, в които се вижда огромно струване на хора в големи вериги магазини - хранителни и такива със стоки за дома и детски играчки. Кунчев бе гост в ефира на бТВ.

"Не мога да разбера философията "няма нито един представител на РЗИ, който да глобява и да оказва контрол". Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата и да ти казва, че е опасно?", ядоса се Кунчев.

И уточни - ако тези големи магазини се окажат огнища на COVID-19, те ще бъдат затваряни. Не стана обаче ясно как ще се установява "огнища" ли са или не, при все че у нас вече не се прави проследяване на "клъстерна" зараза. Кунчев обаче посочи, че отговорността е и на собствениците на тези търговски вериги. "Те трябва да вземат мерки, защото иначе ще спрат работа."

Главният държавен здравен инспектор отчете още общ спад на заболеваемостта в страната, което по думите му отразява ефекта от наложените на 27 ноември по-рестриктивнни мерки.

"В момента сме на върха на вълната. Смъртността и хоспитализацията вървят с две-три седмици назад. Тогава ще видим има ли ефект", допълни Кунчев.

Той обаче не се ангажира с това дали мерките - цялостно или частично, ще отпаднат след 21 декември, какъвто е поставеният към момента срок за прилагането им. Но все пак посочи:

"Ако мерките вършат работа, знаем колко са важни яслите и детските градини, логично е да отворят. Но дали ще работят кафенетата и ресторантите - ще видим."

И обобщи:

"Ако се държим безотговорно... Не ми се иска да давам примери, но трябва ли да стигнем до полицйските методи на Турция, където не можеш да си покажеш носа навън през уикенда. Зависи от поведението на хората."