Нормално е хората да не се чувстват уверени във ваксината, защото за момента имаме детайлни данни само от втората фаза на тестване на ваксината. Така директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни защо дори и лекари имат резерви в ефира на "120 минути" по бТВ.

Той обаче подчерта, че данните от последната трета фаза на тестове вече са подадени в институциите на ЕС, които ще одобряват ваксините, и ще бъдат разгледани и анализирани, преди ваксината да стигне до нас.

"Аз ще се ваксинирам при първа възможност", заяви той. "Препаратите ще достигнат и до най-малките селища, до общопрактикуващите лекари. Ще бъдат ползвани мобилните екипи за тези, които имат затруднения. Ще бъдат организирани достатъчно, така че всички граждани да бъдат покрити."

И се опита да обясни защо производителите на норки в България ще бъдат ваксинирани заедно с медиците и преди пенсионерите:

"За съжаление се оказа, че тови вирус преминава междувидовата бариера, и то в двете посоки, и това създава сериозна опасност. В Дания се наложи да бъдат унищожени 12 млн. животни. Има сериозна опасност за мутация на вируса. При мутиране се създават и предпоставки за неефективност на ваксината. Под 100 души са, но поради сериозния риск да създадат опасност ги сложихме във втора фаза", повтори той.

Не стана ясно обаче защо и в България не се прекрати бизнесът с норки при подобна опасност.

Кирилов подчерта, че засега не са правени тестове върху бременни жени и ваксината на Пфайзер, която ще получим първа, не е одобрена за тях, както и за лица под 18. Но няма противопоказания с хора, които са преболедували COVID-19 или са се ваксинирали с противогрипна ваксина.

На въпрос дали фармацевтичните компании могат да се "бронират" срещу съдебни искове при вредни ефекти от ваксината, той подчерта:

"Европейското законодателство много стриктно регулира всички отговорности на производителя, както и гарантирано на правата на гражданите. Договорите са съобразени с това и не се очертава да има такъв проблем."