Обществото се подготвя да бъде против ваксинирането, още преди ваксините да са дошли. Това коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Той подчерта, че твърде много неспециалисти се изказват за страничните ефекти от ваксините. И гарантира, че те ще са безопасни.

"ЕС хвърля огромен ресурс, държавата хвърля огромен ресурс, не виждате ли министърът колко пъти излиза, какви комисии се направиха, план се направи, купиха се на -70 градуса фризери... Създаде се един щаб, който трябва да осигури плановата ваксинация. Изведнъж излиза някой и казва: Да, ама тия ваксини са изследвани на млади хора, а не на възрастни, които трябва да се ваксинират. Явно колегата не е чел", каза Кантарджиев по повод лекари, които изказват съмнения за ваксините.

Според него в последните две седмици в София се отчита 20-25% спад на заразените, което е благодарение на мерките и отговорното отношение на хората.

"Репродуктивното число е, че 10 души заразяват 7-8 , а не заразяват 20 човека. Целта е намаляване на общия брой и натиска върху системата на здравеопазването и успокояване на хората. Ето че когато не се критикуваме, мерките сработват и на Нова година можем да си позволим да се срещнем с едно или две приятелски семейства", отбеляза той. 

Това ще е ясно до 20 декември, подчерта Кантарджиев. Той се изказа позитивно и за руската ваксина, като отбеляза, че те имат много развита вирусология.