Двама нови и един досегашен замeстници представи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на пресконференция в МВР.

Зам-министър става досегашният депутат от ГЕРБ Красимир Ципов. Негов ресор ще са процесът на нормотворчество, писане на закони и подзаконови нормативни актове и връзка с парламента, той ще поеме в близките дни общата координация във връзка с миграционната политика.

Другият зам-министър ще е Цвятко Георгиев, който ще отговаря за планирането и управлението на бюджета във вътрешното министерство и за ръководството на обществените поръчки в министерството. 

Поста си от служебното правителство запазва Филип Гунев, който ще отговаря за социалното партньорство в МВР, председател на Съвета за социално партньорство, международното сътрудничество, връзките с неправителствения сектор. Той е „двоен” служебен зам-министър на МВР, защото беше такъв и при Марин Райков.

Началник на политическия кабинет ще бъде Златко Тодоров. 
Парламентарен секретар на МВР ще е Любомила Станиславова.

Министър Веселин Вучков обясни, че заместниците му ще са трима с оглед големите предизвикателства пред вътрешното министерство. „Още миналия понеделник очертах предварителния профил на хората, с които искам да работя. Предпочитах това да бъдат хора, които имат опит в областта на правото, службите за сигурност и МВР, имат представа за организационната структура на едно вътрешно министерство”, посочи Вучков. 

Сред първите му думи бяха, че пари за заплати за полицаите ще има въпреки очертаващата се дупка в бюджета на МВР.

„В това отношение няма да допуснем никакъв компромис - подчерта министърът. - Финансовият недоимък в МВР, който заварихме, ще се задълбочи може би към 31 декември. Ако не се направи промяна, той ще надхвърли 210 милиона лева.”

Той също така даде да се разбере, че е по-скоро привърженик на идеята да се продължи сега съществуващата защитна ограда по сухопътната ни граница с Турция. Това беше лансирано от главсека Светлозар Лазаров още при служебния кабинет.

На свой ред Красимир Ципов подчерта, че занапред МВР ще работи в сериозен диалог с граждани и неправителствени организации със специализация в сферата на сигурността

 „Ще настоявам МВР да дава адекватни отговори по всички въпроси, които са поставени по реда на Закона за достъп до обществена информация. Ще разчитам по линия на парламентарния контрол не само да бъдат давани конкретни отговори на задавани конкретни въпроси, а и да се провеждат изслушвания в рамките на ресорните комисии, на които да се обсъждат определени политики и те да бъдат съгласувани с гражданското общество”, добави Ципов.

 На срещата присъстваха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и титулярят на чисто новия пост - заместник-главен секретар Георги Костов.