Когато Моли Гибсън се ражда през октомври тази година, са минали 27 години от времето, в което тя е "направена".

Нейният ембрион е замразен през октомври 1992 г. и остава в това състояние до февруари 2020 г., когато Тина и Бен Гибсън от Тенеси решават да го осиновят.

Смята се, че Моли е поставила нов рекорд за най-дълго останал замразен ембрион, който е стигнал до раждане на дете. Така тя чупи рекорда, поставен от по-голямата ѝ сестра Ема, разказва Би Би Си.

"На седмото небе сме", казва Тина Гибсън. И добавя: "Ако ме бяхте попитали преди пет години, дали ще имам не една, а две дъщери, щях да ви кажа, че сте луди".

Семейството се бори с безплодието почти пет години преди родителите на Тина да видят история за осиновяването на ембриони по местен телевизионен канал.

29-годишната Тина Гибсън е учителка в началните класове, а съпругът ѝ е 36-годишен анализатор по кибер сигурност. Двамата се свързват с Националния център по донорство на ембриони, неправителствена християнска организация в Книксвил, където се съхраняват оплодени ембриони, които родителите са решили да не използват и са ги дарили.

Семейства като Гибсън могат да осиновят някой от тези ембриони и да имат дете, което генетично не е свързано с тях. Смята се, че има един милион замразени човешки ембриони, които се съхраняват в САЩ днес.

След първото осиновяване на ембрион от семейство Гибсън Тина ражда Ема през 2017 г.

Основаният преди 17 години Национален център по донорство на ембриони е помогнал за осиновяването на над 1000 ембриона и последвалите ги раждания на деца, а сега осъществява около 200 "трансфера" на година. Подобно на традиционното осиновяване семейството може да реши дали иска "затворено" осиновяване или "отворено" - при което има форма на контакт с донорската фамилия.

Двойките получават 200-300 донорски профили, като вътре има и демографската история на донора. Семейство Гибсън искат дете толкова дълго.

"Двамата със съпруга ми сме дребни, така че малко ограничихме избора до височина и тегло и гледахме донорите да са с размери, подобни на нашите", обяснява Тина.

Моли и Емма са генетични сестри. И двата ембриона са дарени и замразени заедно през 1992 г. По това време осиновителката им Тина Гибсън е на около една година. 24-годишният ембрион на Емма е най-старият в историята, докато не се ражда сестра ѝ Моли.

Тина Гибсън разказва, че Ема много обича "малката си сестра" Моли. Майка им харесва да открива приликите между двете, като например малка черта между веждите им, която се появява, когато са ядосани или притеснени.

Според Националния център по донорство ембрионите в замразено състояние могат да се запазят безкрайно дълго. Времевият прозорец все пак е ограничен в началото от технологиите - първото бебе, което е родено инвитро от замразен ембрион е в Австралия през 1984 г.