Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Никой никъде никога не е казал, че, за да се постави диагноза COVID, е задължително да има само PCR изследване.

"Напротив, още в самото начало сме изпратили дефиниция на случаите, в която пише, че въобще може да нямате положителен резултат и ако клиничната картина и всички изследвания говорят за COVID - пише диагноза COVID и си влиза официално в статистиката".

Това увери главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.Кунчев, който участва в брифинга на здравните власти днес, на който бе обявено, че държавата има приет Национален план за справяне с пандемии, което е общ документ, а до четвъртък ще е готов и Националният план за ваксинация срещу коронавируса. 

Той не приема тезата, че има скрита заболяемост от коронавирус, защото има хора, които са само с позитивен антигенен или т.нар. бърз тест и после просто си остават вкъщи без официална карантина:

"На всеки който има антигени, му се поставя диагноза, не само PCR поставя диагнозата коронавирус. Защо мислите, че има някаква скрита заболяемост, защото не са приравнени бързите антигенни тестове с PCR?", попита на свой ред държавният здравен инспектор в отговор на въпрос защо антигенните тестове не са приравнени на PCR. 

Всъщност въпросът идва от това, че в статистическите данни, които всеки ден публикува Единният информационен портал, се отбелязват само направените и положителните PCR тестове, а не всички поставени диагнози за коронавирусна инфекция. Тоест - според Кунчев всички диагнози влизат в общата статистика на здравнит власти, но не и в тази, която всекидневно се представя в портала. 

Че във всекидневната статистика влизат само положителните  PCR тестове потвърди отново здравният министър Костадин Ангелов. 

Темата с тестовете е актуална. Най-накрая и личните лекари могат да издават направления за безплатно тестване с PCR, в това число и в електронен вид, макар системата да не работи навсякъде и еднакво добре. Но се оказа, че ако пациент има антигенен тест, лекарят не може да го изпрати и за безплатен PCR. Както Клуб Z писа, до момента малка част от направените PCR тестове са платени от НЗОК - повечето се плащат от джоба на гражданите. Някои обаче не могат да си го позволят. 

Коментари

има скрита заболяемост

Познавам по-млади хора, които се лекуват у дома (работят онлайн). Сигурно има и такива с леки симптоми, които щъкат навън.

Щом кихнеш и ти потекат сополи

- по милиционерски кратко и ясно - ковид-19.
Gogo Bogo's picture
Gogo Bogo
GogoBogo

Няма скрита заболеваемост?

Поне половината от познатите ми, които го изкараха, си направиха антигенни тестове сами и стояха 2 седмици у дома. Статистиката тях не ги лови. Предполагам, че това е масово.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.