Общопрактикуващите лекари в страната с договор с НЗОК вече ще могат да издават направления за PCR тест за коронавирус. Промените бяха обнародвани днес в Държавен вестник. 

Личните лекари ще могат да издават направлението на хартия или електронно, а лимити за броя няма да има. 

Това ще става при наличието на поне два от следните симптоми - новопоявила се температура; новопоявила се кашлица, предимно суха; новопоявила се отпадналост; новопоявили се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия (силни болки в мускулите); главоболие; диария; гадене и повръщане; гърлобол; кислородно насищане, по-малко от 92 % или по-малко от 88 % (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

Няма да се издават направления за безплатен PCR на пациенти в болници или насочени за хоспитализиране заради влошено или тежко общо състояние.

Няма да се издават и за контролни, скринингови изследвания или на контактни безсимптомни лица.

Направление няма да се издава и на хора, които вече са направили бърз антигенен тест и заболяването е установено.

Има и описание как точно ще се действа за получаването на направлението от пациента - или на хартия и на място, или електронно, чрез генериране на код.

Зам.-шефът на БЛС д-р Николай Брънзалов каза пред БНР, че до два-три дни ще може да започне издаването на този вид медицински документ от личните лекари.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви днес по време на конференция на Националната пациентска организация, че от софтуерна гледна точка е-направленията са готови, както и е-рецептата.

"Зависи колко всички играчи в системата са готови. Въпрос на чисто организационен момент е свързнето им с тези системи, за които говорим", каза той.

Той не срещар разбиране от всички участници в здравната система за въвеждане на електронни рецепта и направление.

„Ще доведа до край, каквото и да ми коства, до края на годината да се въведат електронна рецепта и електронно направление”, увери той. „Те ще направят възможно да има строга отчетност и координираност на процесите, както и възможност за проследяване”, обясни министърът и допълни, че контролът не е желан от всички.