„Изправени сме пред трудна дилема. Дали да си тръгнем и да оставим Афганистан да се превърне отново в убежище за международни терористи. Или да останем и да рискуваме по-продължителна мисия с подновено насилие.“

Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той говори преди започващата утре двудневна видеоконференция на външните министри на страните от пакта.

Един от главните въпроси, които ще се обсъждат, ще бъде дали алиансът да напусне Афганистан. Според подписаното между САЩ и талибаните споразумение всички чуждестранни войски, включително тези на НАТО, трябва да си тръгнат до 1 май 2021 г., припомни Столтенберг.

„Никой не иска да остава в Афганистан по-дълго от необходимото. В предстоящите месеци ще правим оценка на нашето присъствие въз основа на условията на място“, увери генералният секретар.

Той изтъкна също, че не толкова отдавна НАТО е имала над 100 000 военнослужещи в тази страна. В момента те са по-малко от 11 000. И над половината не са американски, а от европейските страни членки и от държави партньори на пакта.

Пактът обаче продължава да обучава афганистанските сили за сигурност. И ще продължи да ги финансира поне до 2024 г.

Страните от пакта трябва да вземат заедно и съгласувано решението дали да останат в Афганистан или да го напуснат. Такова е посланието на Столтенберг до външните министри.

Самият той вече е обсъдил този въпрос с новоизбрания президент на САЩ Джоузеф Байдън. Генералният секретар се похвали, че познава отдавна бъдещия американски лидер. И посочи, че Байдън има сериозен опит, като вицепрезидент на САЩ и като бивш председател на сенатската външнополитическа комисия, в сферата на сигурността като цяло и по-специално по отношение на НАТО.

„Изтъкнах пред Байдън дилемата, пред която сме изправени в Афганистан. Ако бъда искрен, няма лесно нейно решение“, обобщи Столтенберг.

Той очаква Байдън да посети централата на НАТО в началото на 2021 г.

Други важни въпроси ще бъдат засилването на руското военно присъствие, модернизирането на ядрения арсенал на Москва, както и наближаващият край на досегашния руско-американски ракетен договор. Затова ще бъде обсъдена и ситуацията в Черноморския регион. НАТО там от доста време е увеличила присъствието си в отговор на руските действия в Украйна и Грузия, каза Столтенберг в отговор на въпрос.

Сътрудничеството с Китай е още една от важните теми на видеоконференцията.

„Той не е наш враг, а дава добри възможности в икономиката и търговията. Трябват ни съвместни действия в оръжейния контрол“, каза Столтенберг.

Но веднага допълни, че Пекин инвестира огромни суми в нови оръжия, както и в инфраструктурата на страните от НАТО. Освен това Китай не спазва човешкщите права и се опитва да заплашва други страни.