Оливър Даудън, културен министър на Великобритания, поиска от „Нетфликс“ да добави предупреждение за зрителите, че сериалът „Короната“ е художествена измислица. Опасенията му са, че по-младите поколения, които не са преживели събитията около британското кралско семейство през 80-те и 90-те, може да сбъркат фактите с фикцията, казва той пред „Мейл он съндей“.

Продукцията на „Нетфликс“, чийто четвърти сезон е достъпен за гледане от 15 ноември, е „красиво изработена фикция“, но това още в началото трябва да бъде посочено, казва Даудън, цитиран от Би Би Си.

Питър Морган, шоурънър на сериала, определя произведението си като „творба на креативното въображение“, като отбелязва, че сценарият на новия сезон е комбинация от проучвания и драма. Но Даудън е решен да отправи официална молба към стриймъра, за да изложи аргументите си. От „Нетфликс“ все още не са излезли с коментар.

Четвъртият сезон на „Короната“, в който Оливия Колман влиза в образа на кралица Елизабет Втора, привлече много негативни реакции от британските критици и от близки до кралското семейство – според тях продукцията търси сензационното, за да предизвика шок у зрителя, но по този начин сериозно се разминава със събитията от реалността. Особено критикувани в сериала са взаимоотношенията и брака между принц Чарлс и принцеса Даяна.

„Мисля, че много ще помогне на „Короната“, ако в началото на всеки епизод има съобщение: „Това не е истина, но е базирано на реални събития“, казва пред Ай Ти Ви Ърл Спенсър, брат на Даяна.

„Това, което Питър [Морган] прави толкова брилянтно, е че взема историческите факти и след това дорисува между тях с художествена измислица – коментира Джош О’Конър, актьорът, който въплъщава принц Чарлс. – Понякога хората искат да вярват, че това, което виждат на екран, се е случило. Хубаво е хората да не забравят, че ние сме актьори, не сме реални личности и това не е реална история.“

Площад Славейков