Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Две обръщения по повод възможността Северна Македония да започне преовори с ЕС за присъединяване - на което България наложи вето, пусна племиерът на западната ни съседка Зоран Заев за по-малко от денонощие. В посления си пост той обявява на финала: 

Ще се присъединим към ЕС като македонци, говорещи македонски език! 

И обяснява, че македонският народ винаги е и ще гледа напред, а това е поглед към Европа, "тя е единственият път към нашето по-добро утре".

Оставяме изолациите в миналото, защото знаем, че македонското бъдеще е европейско. В това име продължаваме да търсим решения. Това е единственият начин да е европейско, това е единственият начин македонско., пише още Заев.

По-рано премиерът на Северна Македония написа и друго, като спомена и българския вицепремиер Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО:

"Аз съм македонец, който говори македонски език, признат от цял свят. Каракачанов е български говорещ български език признат по света. Но разликата в етническата и идентичността не е единствената между нас. По-важна и по-сериозна е разликата в светогледа ни.

Работя върху това да изнасям виждания около различията и знам, че е възможно само чрез обмяна на идеи и мнения, а не чрез обиди и неправилни послания.

Народът ни очаква стъпка към приятелството, а не към речта на омразата. Стига толкова омраза!"

Пак днес през деня Заев обяви още, ще е получил писмо от помощник държавния секретар Филип Рикер. Приложено е и самото писмо. В него се казва: 

"Тъй като САЩ ценят високо вашето партньорство и остават ангажирани с подкрепят бъдещата европейска интеграция на Северна Македония, аз Ви пиша да споделя нашето разочарование от това, че страните членки на ЕС се провалиха в постигането на споразумение за одобрение на преговорната рамка за Северна Македония. Вашата страна се доказа като сигурен нов съюзник в НАТО и огромен приятел на САЩ. Присъединяването към ЕС остава основен общ интерес и ще продължим да преговаряме с нашите европейски партньори в подкрепа да се състои междуправителствената конференция за Северна Македония по време на германското председателство. "

Висшият представител на Държавния департамент на САЩ дава за пример това, че страната се е доказала с подписването на Преспанското споразумение с Гърция и договора за добросъседство с България от 2017 г. "Окуражаваме ви, както и страните членки на ЕС, да се продължи разрешаването на двустранните спорове", пише още дипломатът.

В писмото България не е спомената, но е единствената страна в ЕС, която наложи вето над старта на преговори на Северна Македония с ЕС. Веднага след самото вето от страна на България официалната позиция на Държавния департамент по повод самото вето звучеше по същия начин. 

По-рано днес в интервю за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" премиерът Бойко Борисов заяви по темата "Северна Македония", че "единствената държава, която би искала началото на присъединителните преговори със съседната ни република дори повече от Германия, е България". Но трябвало да се знае историята. 

Коментари

Продължавай да си вярваш че

Продължавай да си вярваш че,България ще те пусне,без да сте изпълнили,точките в споразумението.Пък ако ще и писмо от арменския поп да имаш. А и ние сръбски комунисти не ни трябват в ЕС,стигат ни българските от БКП и ДБ!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.