Помните ли сценката от преди месеца, в която премиерът Борисов седнал на един крайпътен пън чете доклад на кредитната агенция Moody's и то в компанията на финансовия министър Кирил Ананиев? Е, тази сценка бе повторена днес, само че не край пътя, а в училище. Вместо коли около Борисов имаше публика, но до него неизменно - Кирил Ананиев. 

Причината - поредният доклад на рейтингова агенция, този път S&P, която също потвърди кредитния рейтинг на България на ниво BBB - инвестиционен рейтинг, но малко над този, който се нарича "джънк". 

Въпреки разликите, същината на сцената бе същата - Борисов застана пред знамената в училището, взе Ананиев до дясното си рамо, пое бял лист с написан на него доклад и започна да го чете. Междувременно вметваше коментари в типичния си леко ироничен стил. 

Сценката завърши с хвалби от публиката - директор на училището, кметове на местни села в Родопите, където се случи всичко и обикновени хора. 

Всичко започна пък с лека ретроспекция на трите мандата на Борисов, откъм финансовата им част. 

"Държавният глава използва много тежки думи за бюджета, който сме създали. Искам обаче да напомня, че съм вадил държавата от най-тежката финансова криза, когато победихме тройната коалиция. Попълнихме огромна дупка в бюджета и влязохме в гръцката криза. Извадихме страната от финансовата криза, когато ми се подиграваха, че пицата ми била постна", започна Борисов. 

После обясни, че не само направили това, ами и тази година ни приели в банковия съюз - "на най-белите държави". 

Продължи: 

"След това заварихме изтърбушената КТБ - 4,7 млрд. лв. Ние събирахме пари от контрабанда и корупция и ги възстановихме. Над милиард. 

Тогава уважаеми, господин Радев, двата реактора за Белене платих."

След още малко такива бележки, Борисов се поизправи, опъна белия лист с доклада пред себе си и обяви, че всеки път като Радев изкажел някаква лоша оценка за фискалното управление, то веднага на следващата вечер някоя агенция излизала и го опровергавала. Обърна се към Ананиев:

"Как го правиш не знам, но ти се получава"

И започна да чете предългия доклад на агенцията.

Последваха още няколко такива вметки, както и за това как властта управлява кризата с COVID-19. Според Борисов за разлика от другите държави, България пуснала икономиката лятото и за това сега берем богати плодове от това действие. 

Хората пък били доволни и не били уплашени. Този извод той направи, коментирайки как видял вчера, че моловете били пълни и хората купували ли, купували.

По-рано сутринта пък той коментира доклада на агенцията на стената си във фейсбук. 

"От "Standard & Poor's" отчитат още, че бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година. Агенцията изтъква и голямото значение за българската икономика и фискална стабилност от включването на българския лев във Валутния механизъм II. Очаква се бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години", пише Борисов. 

Той припомня и доклада на Moody's от преди два месеца, който общо взето даде същата оценка. Премиерът казва, че "това е поредната добра оценка на престижна международна агенция за страната ни, което показва, че мерките предприети от правителството са в правилна посока и дават резултати."

Краят на поста му е своеобразно обръщение към политическите му опоненти:

"Не ние, а световните експерти опровергават тезите на нашите противници за фалит на държавата. Успяваме да поддържаме икономиката и финансите, въпреки пандемията, която тормози цял свят."

Освен всичко, което изтъква премиерът в своето съобщение обаче, от Агенцията добавят, че ред доводите за очакваната бърза консолидация на дефицитите, от Агенцията са взели предвид очакваните близо 30 млрд. евро от Европа през следващите няколко години. 

В доклада като положителни страни на България са записани и ниските разходи за труд в страната - най-ниските в ЕС, въпреки постоянният им административен ръст от последните години. 

Що се отнася до дългосрочното бъдеще обаче - S&P предупреждава, че демографската картина е притеснителна и тя може да повлия е на потенциалния растеж. Експертите на компанията не вярват, че българските работници, прибрали се от чужбина, заради пандемията, могат да окажат кой знае какво влияение, най-малкото защото очакванията са, че те ще се върнат обратно в държавите, в които работят след кризата. 

За пореден път е натъртена темата за реформите - подобряване на бизнес средата, стимулирането на ръста на доходите, генерални структурни реформи на администрацията. 

Припомняме, че кредитните рейтинги от различните агенции оценяват кредитоспособността на държавите, не толкова тяхната икономика. Маркерите са разделени, а всичко под рейтинг BBB - какъвто е българският, се счита за неинвестиционен или т.нар. "боклук".