Коронавирусната пандемия може да заличи десетки години напредък в половото равенство, сочат данни на организацията „ООН Жени“. Това се дължи на факта, че по време на карантина, когато хората си стоят предимно вкъщи, домакинските задължения и грижата за семейството се поемат почти изцяло от жената.

„Всичко, за което сме работили и което отне години, може да бъде загубено само за 365 дни“, казва пред Би Би Си Анита Батия, зам.-директор на „ООН Жени“.

Застрашени са възможностите на жените за работа и образование, а много от тях страдат и от влошено психическо и физическо състояние. Това ни изправя пред „реален риск да се върнем към половите стереотипи от 50-те“, отбелязва Батия.

Дори преди пандемията статистиката сочи, че жени вършат три четвърти от общо 16 млрд. часа неплатена работа всеки ден в целия свят. С други думи – на всеки един час мъжки безплатен труд съответстват 3 часа женски. По време на пандемия процентът е дори още по-висок.

„Ако женският безплатен труд е бил три пъти повече от процента на мъжете преди пандемията, уверявам ви, че днес цифрата най-малко се е удвоила“, смята Батиа.

Статистиката на „ООН Жени“ е събрана след провеждането на 38 проучвания предимно сред семейства със средни и ниски доходи от различни държави. Данните от по-индустриално напредналите страни не рисуват по-различна картина. Още по-притеснителен според Батия е фактът, че много от жените не се връщат на работните си места, които са имали преди пандемията.

Само през септември 2020 г. в САЩ около 865 хил. жени са напуснали работните си места в сравнение с 200 хил. мъже, като основната причина е, че няма кой да се грижи за семейството и дома. Това ще се отрази не само на общото благосъстояние на жените, но и на техния икономически прогрес и независимост, посочват от ООН.

Безплатният труд работа включва всички домакински задължения и грижите за семейството, които всъщност поддържат и икономиката, но рядко са признавани за работа. Пандемията показа, че тъкмо този безплатен труд е в основата на социалната сигурност, когато липсват почти всякакви други контакти. Тъкмо той позволява на останалите да печелят приходите, но същевременно страдат възможностите за кариерно и икономическо израстване на същите тези жени, които се грижат за семейството, казва Батия.

Жените, които вършат незаплатена работа, имат по-малко време да се ангажират с платен труд или по-дълъг работен ден, но въпреки това често се изправят пред финансова несигурност.

За да се елиминира този проблем, от ООН предлагат на правителствата и бизнесите да признаят съществуването на безплатния труд и да предложат допълнителни дни платен отпуск по семейни причини или да оставят детските ясли и градини отворени.

„Това не е просто въпрос на права, но и въпрос за това какво има икономически смисъл – казва Батия. – А определено има смисъл за икономиката жените да участват пълноценно в нея.“

"Площад Славейков"