Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев не се съгласи тази сутрин пред бТВ, че във времената на пандемия държвата изостава с електронизацията на услугите си.

"Национална здравна инфомационна система се състои от 9 модула. Шест от тях - включително електронното направление и електронна рецепта като софтуер са готови, небоходима е още малко работа", заяви той.

Дончев поясни, че пред е-рецептата предизвикателство е дългата номенклатура от лекарства, която трябва да бъде въведена вътре.

И обяви, че се надява и двете услуги да са въведени "до седмици". Политикът изтъкна, че освен усилията на държавната "Информационно обслужване" имат и безвъзмездни дарения доброволен труд от частни компании.

Но на забележката, че електронните услуги се бавят от години и са глътнали милиарди, той отговори:

"Внедряването на една система не е толкова просто като светването на звездата на коледната елха."

А на забележката, че и процесът с електронното правителство се бави, Дончев обяви:

"Ние почти всеки месец имаме услуга, която от хартиена се е превърнала в електронна. Ако погледнете по години, всяка следваща година броят на е-услугите е двойно по-голям."

Проблемът, който остава, е гражданите да имат електронна идентификация – само с лична карта.

"Държавата има 17 000 регистъра, в които има документи, включително и от първата половина на 20-и век. Когато и тази последна стъпка бъде извървяна - всички тези документи да бъдат в машинно-четим формат, тогава ще имаме електронно правителство."

На забележката - изостават ли мерките за бизнеса, той изтъкна числата - че общо мерките до края на годината ще бъдат около 2,5 % от БВП, което е над 3 млрд. лв. А само за бизнеса инвестираните средства са над 1 млрд., като само по мярката 60/40 досега са изплатени 550 млн. лв.

"Това не е вярно!", опонира той на забележка на водещата, че помощта не стига до бизнеса.

Но дали е достатъно?

"Немците обичат да казват, че ако не е в повече, не достатъчно. Не сме стигнали дотам да е в повече."

По повод протестите Дончев нарече представителите им - "радикална извънпарламентарна опозиция".

И обяви, че се надява на предстоящите избори те да получат обществена подкрепа и да имат мнотго по-висока - включително и институционална мощ, за да дават предложения, а не само да критикуват.

Далеч по-трудно е да вземаш решения, отбеляза вицепремиерът.

"Дали следя всяка реплика, всяко искане на всеки протест? Да", каза още той.

Дончев декларира:

"Няма план, няма намерение за отлагане на изборите. Не мисля, че подобно нещо ще е приложимо."

Отделна тема било, че вече текат консултации, включително с ЦИК и здравните власти - какво е небоходимо да се реорганизира за вота.

Коментари

 's picture

Бобо

Електронните услуги

Дай една работа на габровския лалайко и гледай как няма да е свършена. Вече десет години чакаме електронно управление, изхарчиха се над три милиарда лева и резултата е нулев....отговорник Дончев.

както каза Гроздан Караджов

не може аналогово правителство да направи електронно управление.

Гаранция - до седмици.

И аз съм сигурен,че пандемията К-19 ще приключи до седмици. Въпросът - колко седмици - не е толкова съществен.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.