Учудващо, но мнозинството на Висшия съдбен съвет се съгласи с искане на Съюза на съдиите в България.

Председателят на ВКС Лозан Панов внесе днес пред Пленума настояването на магистратската организация за проверка на сигурността на ЕИСС (Единна информационна система на съдилищата)

ВСС одобри принципно идеята, но пък няма да се бърза... 

Това стана ясно, след като ЕИСС, макар и с известни препъвания, първо бе внедрена, после бе спряна  - всичко това с цел да не се изпуснат сроковете и еврофинансирането.

Темата избухна след "подгряване" миналото лято от правосъдния министър по онова време Данаил Кирилов, а после в синхронизирано единодушие с главния прокурор Иван Гешев, който дори образува досъдебно поризводство срещу старата Централизирана система за случайно разпределение на делата (ЦССРД). А прокурори влязоха във ВСС... 

 

Така или иначе после се оказа, че няма нито един пробив в ЦССРД за 5 години, изводите не са толкова страшни, но пък финалният доклад на фирмата одитор бе засекретен.

След бурно недоволство от съдиите обаче - например защото за елементарни подписи се изискват по над 70 клика, ЕИСС в момента остана да работи в малко над 40 съдилища (от общо над 150, ако не броим административните). Тя е под "ембарго" до 10 декември, според решение на самия ВСС.

Тече и друг процес - едва вчера бюджетната комисия отпусна пари за закупуване на софтуер за дистанционен достъп от страна на оправомощените лица. Според шефа на проекта Гергана Мутафова - има шанс тази опция да проработи до средата на декември. Освен това тя я посочи като изключително важна в сегашните условия (ясно е, че ЕИСС досега не го позволяваше, б.р.)

Затова Мутафова се съгласи и дори горещо приветства искането на Съюза на съдиите днес, но предложи - външният независим одит де се състои:

а) когато системата отново заработи масово и се натрупа "критична маса данни", включитено и за уязвимости; 

б) заработят лицензите за дистанционен достъп и те също покажат евентуално някакви проблеми. 

Относно одита и проверките на "сухо" - Мутафова спомена, че такива проверки са правени през лятото преди внедряването на системата, без тя да функционира - и според Държавнага агенция за електронно управление, проектът на ЕИСС съответствал на общите критерии за оперативна, мрежова и информационна сигурност.

"Да, задължително трябва да се направи такъв одит, но той следва да стане след започване на работа на всички съдилища с новообразувани дела в нея и даване на някакъв период от време, за да се натрупа критична маса за изследване, на база данни, включително и няколко месеца работа дистанционно с тази система", каза ръководителката на проекта, която е от прокурорската колегия.

И Мутафова, и представляващият Боян Магдалинчев се обединиха, че срок от 6 месеца - смятано от 10 декември, би бил достатъчен, за да се организира такъв външен одит. А пък Боян Новански (представител на "Атака" във ВСС) подхъврли, че старата ЦССРД е работила 5 години, без Лозан Панов или Съюзът на съдиите да са имали проблем с това.

Недоволен, Лозан Панов нарече това бъдещо несигурно събитие. Той каза, че се отлага изкючително важният въпрос: дали магистратите, докато пишат своите решения, някой друг чете.

В крайна сметка Съветът с 11 гласа прие: до 6 месеца да бъде изготвен... не одит. А доклад, който да посочи обхвата и задачите за бъдещата обществена поръчка за евентуалния одит.

Това накара Панов да обобщи:

"Както се казва – татко ще ми купи колело, ама друг път."