Както и обещаха, полицаи от най-големия синдикат - СФСМВР от днес започнаха ефективни протестни действия в центъра на София. Служителите са встрани от бившия Царски дворец - НХГ.

Засега те са разпънали палатка, пред която има изложба, показваща трудностите на професията.

Разнобоят между синдикати и ръководството на държавата възникна, след като полицаите - въпреки други извоювани бонуси - откриха, че не са сред 34-те администрации, на които премиерът Бойко Борисов лично обеща +30 процента върху заплатите за борба на първа линия с пандемията.

После, след преговори министърът на МВР Христо Терзийски обща 10 процента повишение, премиерът Бойко Борисов "нареди" те да са 15, а Даниела Дариткова спомена, че тези 5 % се взимат от парите за деца.

Последното буквално вбеси полицаите.

"Да се взима от детските надбавки е много грозно, не мога да го коментирам. Това е безнравствена позиция на народните представители", заяви и тази сутрин пред тв "България отн еър" заместник-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

Сред другите действия, които те предприемат засега, са сбирки пред звената, където работят, и включени "буркани" на служебните автомобили.

Всички действия засега се извършват в извънработно време.