Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България и Северна Македония трябва да разрешат противоречията си в контекста на европейската интеграция, както това са направили Великобритания и Ирландия. Това каза пред БНР ирландският анализатор Ъруин Фуере. Той е бивш специален представител на Европейския съюз в Скопие.

"Нека го кажа така - по същество, както е поставен въпросът от българското правителство - териториалната цялост, националната идентичност, съществуването или не на национално малцинство, интерпретацията на историята - това са наистина реални проблеми, които ги има не само между България и Северна Македония, но и в целия Балкански регион. Ако говорим в по-широк спектър на Европа, то това е една от причините да бъде създаден европейският процес на интеграция - да се разглеждат тези проблеми, да се насърчава помирението не по пътя на принудата, а на сътрудничеството", коментира Фуере.

И допълни:

"Според мен, тактиката, която в момента използва българското правителство, е доста неразумна и контрапродуктивна. България използва членството си в Европейския съюз, за да налага собствената си интерпретация за историята, както и да настоява, че именно тази версия трябва да бъде приета от другите страни, преди да започнат преговорите за присъединяване. И е контрапродуктивна, защото, както казах в самото начало, с тези действия се подкопава политиката на разширяване на ЕС и се върви изцяло срещу принципите, върху които се базират принципите на европейската интеграция и с които България се е съгласила, когато е станала член на Общността през 2007 г.".

Той припомни, че Ирландия и Обединеното кралство са страдали от доста турбулентната многовековна история. И чак когато и двете страни са станали членки на Европейската общност, както се наричаше през 1973-та година, е станало възможно да се поставят и решат част от критичните въпроси като национална идентичност, история и права на малцинствата.

"Споразумението от Разпети петък, с което бе постигнат мир в Северна Ирландия от 1998-ма година, бе постигнато в контекста на членството на Ирландия и Обединеното кралство в ЕС. Така че няма никаква причина, поради която България да не следва същия пример и да продължава да поставя същите въпроси като, например, за идентичността, в контекста на европейската интеграция, както и да позволи да започнат преговорите със Северна Македония", коментира Фуере.

Според него договорът от 2017 г. за добросъседските отношения с България е много добър пример за съседни страни извършват съвместна работа при взаимно доверие. Но прилагането му отнема известно време

"Споразумението със Северна Ирландия от 1998-ма година все още се осъществява - 20 години по-късно. Затова смятам, че е неразумно от страна на България да смята, че всичко в този договор трябва да бъде осъществено още на първия ден след подписването му. Това отнема време, трябва да има обсъждане, образователните и мултидисциплинарни комисии трябва да заседават. А блокирането на процеса на разширяване блокира именно това. Ако България не наложи вето и позволи преговорите за присъединяване да започнат официално, като не забравяме, че те ще отнемат няколко години, това ще даде много положителен сигнал, че тя гледа на този процес като на процес на сътрудничество", коментира Фуере.

И допълни:

"Това ще създаде и положителна обстановка за продължаването на двустранните разговори между  двете страни за обсъждането на стоящите на дневен ред въпроси. За целия Балкански регион е важно ЕС и цялата международна общност да гледат на тези въпроси доста по-всеобхватно, защото те ще продължат да се появяват, макар и в друг контекст - например, когато започнат преговорите с Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия. Всички тези проблеми са много сложни и товарът на историята върху тях все още е много, много тежък. Затова те трябва да са все повече във фокуса на внимание на ЕС и на международната общност и по-точно как чрез интеграцията в Общността да се помогне за решаването на тези двустранни проблеми по пътя на сътрудничеството".

Според Фуере е важно да не се връщаме и да не преоткриваме продължаващите исторически дебати. Той изтъкна, че ЕС е общност, която насърчава помирението на базата на върховенството на закона.

"Съдът за човешките права към Съвета на Европа е създаден именно за да гарантира, че и Северна Македония, и България го спазват и най-вече решенията на тази основа. И ние не можем да пренебрегваме факта, че именно по въпроса за националното малцинство има решения на Съда в Страсбург и то точно за съществуването на национални малцинства в България. И ЕС, на който България е член, се основава на върховенството на закона. Въпросът за тези национални малцинства не съществува само на Балканите, а и в целия ЕС - Каталуния, Уелс, Шотландия. Но на място има процеси, които се занимават с тяхното разрешаване - не насилствено, а по пътя на сътрудничеството", изтъкна Ъруин Фуере.

Коментари

Айдее,още един "умник",който

Айдее,още един "умник",който ни обяснява,как ние пак трябвало да отстъпим.Що бе другарю "македонец",колко парички ти наля Скопие,за да говориш така?А не е ли по възможно,и Македония както Турция,да си седи до ЕС,и само да иска разправят че искат да влязат в ЕС,но да не изпълняват изискванията от членовете на ЕС? Ние няма какво да губим това че те не са в ЕС,основно те са губещите.Но докато някой либералисти,все ни убеждават,колко е хубаво,да ти го слагат отзад,няма да се оправи Европа.Както сега им го слагат терористите на старите евро държави,които бяха толкова либерални че,прибраха половината терористи на ИДИЛ!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.