Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Няма да коментирам последните данни за развитието на пандемията в България. При 45% положителни тестове и намаляващ брой тествани на дневна и седмична база тези данни могат да служат само за поддържането на илюзията, че властите имат някакъв контрол върху разпространението на тази инфекция. Но няма контрол. Ние вече сме във фаза, в която вирусът циркулира свободно.

Оттук насетне увеличаващ се брой хора ще губят живота си поради липса на достъп до навременно и адекватно лечение.

Вбесяващото е, че имахме всички природни предпоставки да се справим добре - заразата проникна сравнително късно в България, учебната година също започна с две седмици по-късно в сравнение с повечето европейски страни, имахме време да видим какво става другаде и да реагираме, есента досега беше мека, топла и суха. Всичко това беше проспано и проиграно.

Когато зимата влезе в правата си, ще бъдем втрещени от гротескните сцени на зъзнещи и болни хора, чакащи пред нелепите фургони, с които все пак успяхме да обзаведем българските болници поради поредното хрумване на премиера-слънце или на някой от тясното му обкръжение. Единственото, на което можем да се надяваме в близкия месец-месец и половина, е в това хората спонтанно да осъзнаят в достатъчна степен сериозността на случващото се и сами да заживеят така, че да се ограничи разпространението на вируса. Доколкото могат, защото властите не се канят да вземат адекватни мерки, които да ги подпомогнат, а даже мисля, че нямат никаква представа какви могат да бъдат тези мерки.

Ако това не се случи, истинският кошмар ще е в началото на следващата година. Бих казал още, че огромното мнозинство от медиците в България, поставени в чудовищни условия, спазват Хипократовата клетва по начин, заслужаващ възхищение. Страхувам се, че върху тях вече се излива и ще се излива гневът на пострадалите хора, чиито брой ще нараства от ден на ден.

Не е лошо да забележим, че истинските виновници за очертаващата се много тежка ситуация са тези, които напоследък всекидневно бълват необмислени, половинчати, истерични и безотговорни решения, след като месеци наред не вършеха абсолютно нищо.

С помощта на този нов патоген плащаме цената на собствената си политическа безотговорност. Затова си мисля, че е време да се разгневим истински срещу когото трябва. И последно, понеже ще продължат да ни внушават, че ситуацията у нас е сходна на тази в цяла Европа, ще кажа, че в страна, където се правят три пъти по-малко тестове и има три пъти по-висока смъртност, отколкото средно в Европа, всеки опит на някой властник да прави подобни внушения следва да приключва с незабавна оставка.


* Текстът на социолога Цветозар Томов е публикуван в страницата му във фейсбук, откъдето го препечатваме. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

 

 

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Вбесяващо е, когато

Вбесяващо е, когато некомпетентни хора поддържат илюзии и страдат по минало време. Вбесяващо е уплашени и ошашавени да пишат и диктуват неверните си разсъждения публично.

И какво трябваше да се

И какво трябваше да се направи според Томов.Държавата да поддържа строгите мерки,които наложи на 8 март ли? ДА не би всички други държави,да не отпуснаха мерките,и с настъпването на есента,вируса пак прогресира,и отново всички затегнаха мерките. Представя ли се Томов,България да въведе полицейски час от 22-6 часа?Само това ще накара всички адвокати,да ни обясняват че това е противоконституционно!
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

Само една грешка направи това правителство. НЕ ни накара да спазваме мерките.Така че Томов, по добре апелирай за спазване и вземи мерки и ти да спазваш тия мерки. И спри другите виновни, а ние не. Смешник.

Томов, Томов,

я си прочети написаното: "хората спонтанно да осъзнаят в достатъчна степен сериозността на случващото се и сами да заживеят така, че да се ограничи разпространението на вируса." А защо хората не го осъзнаха от многомесечното повтаряне от властимащите да се спазват мерките? Защо умнокресливите се блъскаха по площадите и плюеха в устите си? Защо тъпото стадо следваше добре платените овчари от трио Пепелянка да ги разкарват насам натам? Нали при първия написан акт за неспазване на мерките ти и другите храненици като теб изригнахте срещу властта! Разбери: "Няма власт, закон, сила... която да спаси човек от собствената му глупост!"
 's picture

Бобо

Зомбито гербераст

Глупако Тулупа лятото разправяше наляво и надясно, който иска да носи маска, който иска да не носи, навсякъде самия той ходеше с маска като лигавник, дори в Европа Меркел му правеше забележки, че не носи правилно маската. Така че не ми разправяй какво са казвали властите. Тази загубена власт дори и днес казва едно на другия ден казва друго. В Англия мачовете се играеха без публика, тука Тулупа угажда на футболната мафия, същото е с дискотеките и кръчмите.....
 's picture

godo1952

Калин

Този червен задник защо мълчеше по темата с пандемията , когато по улиците шестваха тълпи от протестиращи татуирани маргинали водени от Бабикян, Хаджикян, Лайникян... Пандемията същи беше във вихъра си...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.