Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Два симптома ще са достатъчни за предписване на PCR тест, обяви днес в "Лице в лице" по бТВ директорът на НЗОК Петко Салчев, а не пет, както първоначално планираше здравната каса.

"Можем да пращаме електронни направления, не е нужно да е присъствено", отбеляза той.

Според него доставната цена на PCR тестовете е между 17 и 15 лв, но НЗОК плаща 60 лв, а цената се определя от пазара. Но не е наложително да има PCR тест, за да ни помогне лекар.

"PCR тестът е само удостоверителен. Можете при остра инфекция да пуснете болничен лист. Клиничната картина не зависи от теста", отбеляза той. "Не трябва да продължава тази стигматизация, дали имаш или нямаше PCR тест. Трябва да се успокои обществото."

Например може да се лекува пациент по друга пътека - остра вирусна инфекция, или пневмония, обясни Салчев. Цената на пневмонията е увеличена и изравнена до тази на острите вируси инфекции, уточни той.

Директорът на НЗОК уточни, че електронно направление е възможно, макар да призна, че електронно здравеопазване няма.

Според него няма как да се приемат пациенти само с PCR тест, въпреки много свидетелства за това.

"Няма такова нещо. Министърът каза, че няма такова нещо. Трябва задължително да ви направят консултация и да преценят дали имате нужда от PCR тест", обясни директорът на НЗОК.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.