Личните лекари да издават направление за PCR тест за COVID-19 при наличие на поне пет симптома у пациента. Това е предложението на здравната каса за проект на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г., изпратено до Българския лекарски съюз.

 
Пациентът трябва да има поне пет от симптомите - новопоявила се температура; новопоявила се кашлица /предимно суха/; новопоявила се силна отпадналост; новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; кислородно насищане по-малко от 92 на сто /или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест/ при извършване на пулсоксиметрия, ако има такава възможност, е записано в проекта.

Електронно направление ще може да бъде изпращано от личния лекар до Националната здравна информационна система, а от системата ще бъде генериран уникален код на направлението, се допълва още в проекта за изменение.

Болният трябва да получи кода от джипито си и после да го представи в лаборатория, сключила договор със здравната каса и извършваща PCR тестове.

Предложението е публикувано на интернет страницата на БЛС.

В първоначалната идея се говореше за издаване на направление при четири симптома, като личните лекари трябваше да получат тази възможност още от началото на ноември.

„Когато в края на август предлагахме да се назначава PCR по критерии, идеята беше те да са четири, като изрично беше отбелязано, че това подлежи на обсъждане, тъй като ситуацията се променя”, обясни по Нова тв д-р Любомир Киров председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

„Ситуацията наистина се промени, тъй като сега вече имаме и така наречените бързи, антигенни тестове, които са с до 90% точност, като PCR тестовете. Те са по-евтини и не изискват специално оборудване. Така че трябва да се преосмислят тези критерии и да са два или най-много три.

„Препоръчваме в новите условия да се използват антигенни тестове, а PCR тестът да се използва, когато антигенният е отрицателен, но пациентът продължава да има оплаквания или се влошава”, каза още медикът.

Той изради надежда, че ще надделее разумът и ще се променят нещата.

"Целта е хората, които са инфектирани, да бъдат изолирани и да си останат вкъщи максимално рано. Има разлика между това да получиш резултат след 20 минути и след две денонощия. Каква е целта на НЗОК с увеличаването на броя на критериите не мога да кажа, но ако това е пестене на пари, то може да ни излезе скъпо”, обясни д-р Киров.

В момента безплатен тест може да се направи или с направление от специалист и с разрешение от районната здравна каса, или от РЗИ. Всичко това усложнява процеса, тъй като първо трябва да се отиде на преглед при личния лекар, той да даде талон за специалист, който да прегледа пациента, след това да се подаде искане до здравната каса и да се чака тя да го одобри - на всички тези места се ходи лично. Рестрикциите са много, а пътят е дълъг и сложен. Затова и хората със симптоми към момента или предпочитат да си платят теста, който е над 100 лв., или не се тестват, като продължават да разнасят инфекцията и често закъсняват много с лечението си.

Още от началото на пандемията се обсъжда, че в България не се правят достатъчно тестове.

Във Варна обикалят по домовете подвижни лаборатории

Специалисти в подвижни лаборатории във Варна правят PCR тест по домовете на хора със симптоми на коронавирус, съобщи БНР. За извършването на процедурата е необходимо първо да се заплати цената на теста на място в избраната лаборатория. Проверка на БНР в една от лабораториите във Варна показа, че  тестът струва 90 лева, като в цената е включена и такса за транспортни разходи на лаборанта. Ако човек пожелае да му бъде взета и кръвна проба – цената за нея е около 20 лева.

Лаборант посещава дома на пациента на следващия ден, след като е заплатена таксата в лабораторията, като посещението се извършва само сутрин до около 10.00 часа. Резултатите се получават 24 часа по-късно през интернет или на място в лабораторията.

В дома на пациента влиза само един лаборант, облечен в защитен костюм с маска, ръкавици и предпазни очила. Съответно всички, които са в жилището, е необходимо да са с маски или с предпазни шлемове.