Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лекари от Спешна помощ, трескаво прелистващи екселски таблици в опит да намерят свободно легло за тежко болен пациент. Джипита, въртящи телефони, за да уведомят за възможно потенциално издадено направление за безплатен COVID-19 тест. На каквото на практика все още нямат право... Граждани, молещи се в аптеките да им дадат лекарства, описани в изпратена от личния лекар по Viber рецепта...

Едва ли има смислено обяснение за тези покъртителни за XXI век картини. Не и след десетките милиони, похарчени за електронно здравеопазване. Не и след годините пропиляно в спорове време. Не и след обещаната през 2015 г. електронна рецепта, която през 2020 г. още липсва, а пореден здравен министър я обещава до края на декември. Не и след бодрите рапорти, че всичко в безпрецедентната здравна криза, в която се намираме, е под контрол. Не и след оптимистичните обещания, че дори нещо да не е наред, в следващите дни то като с магическа пръчка ще се оправи.

Всъщност нищо не е наред. Към момента малко над 5% от електронните административни услуги, предлагани от 2019 г. насам, са наистина такива. Е-управлението стана е-гьол по подобие на АЕЦ “Белене”. И причината за това е простичка - няма как с аналогови управляващи да имаш електронно правителство. 

За единна здравна информационна система се говори от 2002 г. Тогава, а и сега, планът е някой хубав ден всички да имаме е-здравни досиета, лекарите, болниците и аптеките да са свързани в единна система, да има е-рецепти, е-направления и т.н. И пациентите да получават, а медиците да осигуряват качествена грижа с възможно най-малко главоболия.

18 години и неколкостотин милиона по-късно имаме възможност единствено да проверяваме здравния си статус и платените ни от НЗОК прегледи, лечение и лекарства. А болниците, лекарите и аптеките могат да докадват в реално време в НЗОК назначените прегледи и лечения. Е-рецепта е в състояние на почти готовност от 2015 г. насам. Е-направления – също. Сега обещават малката стъпчица, нужна за финализирането на тези процеси, да бъде направена до края на декември. 

Горчивата истина е, че бюрокрацията се бори със зъби и нокти срещу всеки опит да й бъде отнета власт. А натоварените с изграждането на системата се интересуват много повече от усвояването и най-вече от отклоняването на средствата, отколкото от реалното изпълнение на работата. Показателен за това е фактът, че през март IT фирми предложиха да дарят 15 000 часа безвъзмезден труд, за да довършат поне най-нужните в тази криза модули на е-здравеопазване. Резултатът? След тържествената PR пресконференция никой не пожела да се възползва от тази възможност. Обяснението? Абе, твърде е сложно, за да го дадем на специалистите. Току-виж вземат да се справят и разобличат дългогодишните си усилия нищо да не бъде придвижено. 

Сарказмът настрана! Досега бюрокрацията и липсата на е-правителство ни струваше много пари и време. Сега тя вече струва човешки живот! Колкото по-бързо управляващите осъзнаят това, толкова повече хора ще имат шанс да оцелеят в битката с болестите.

Коментари

....

Съгласен съм с автора. Изключително много се бави и то умишлено е-управлението във всички сектори, за което вече са изхарчени милиарди левове без особен видим резултат. И докога така? ДБ нямат шанс за самостоятелно управление, но ако след изборите през март, в коалиция или като опозиция засилят тази реформа, ще останат в историята с добро дело.

колко точно:

"няма как с аналогови управляващи да имаш електронно правителство"
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Наистина е парадоксално

Как става така, че в страна с най-бързия интернет и милиони устройства е-управлението е трагично. Питайте гърчавия габровски визионерин Томето Дончев. Толкова голям лаладжия и толкова голям некадърник рядко се срещат на едно място. Успокояващото донякъде е, че и електронната търговия, стрийминга и т.н, които уж трябва да са по-напред у нас - и те са в трагично състояние, но може би това е валидно за целия Европейски съюз. Знае ли човек.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.